Chleb to pożywienie znane nie od dziś. Jemy go prawie codziennie. Jego kształt jest niekiedy owalny, a czasem okrągły czy prostokątny. Zazwyczaj ma brązowawy kolor i pachnie niesamowicie smacznie. Często spożywamy go do różnych zup, sosów, jednak w większej mierze stanowi oddzielne "danie". Nie wiem co bym zrobił, gdyby go zabraknęło. Pewnie stęstkiniłbym się za smakiem tak zwanej piętki, czy kromki posmarowanej masłem. Chleb zasługuje na szacunek, jednak często nie doceniamy jego wartości. Gdyby go zabrakło, każda osoba odczuła by to na własnej skórze. Są takie dni, kiedy brakuje go w domu, a ja już wtedy myślę o tym wyjątkowym smaku.Tak więc szanujmy chleb jak nam Jezus nakazał, gdyż jest on świetością, a także naszym skarbem, bo co byśmy bez niego zrobili? Mam nadzieję, ze pomogłam ;)
Jest to chleb razowy (żytnio, przenny), niepowtarzalny i jedny w swoim rodzaju. Ten bochenek ma podłużny kształt, a na wieszchu ma nieregularne malutkie strożki, które tworzą się naturalnie podczas pieczenia chleba. Chleb ten ma kolor ciemnobrązowy, ale jego spód jest biały od mąki, która nadaje mu lepszy smak. Pachnie on intensywnie, ponieważ jest to chleb upieczony według starego słowiańskiego przepisu. Smak bochenka tego chleba jest nieporównywalny ze smakiem zwykłego białego chleba kupionego, np. w supermarkecie, ponieważ do jego pieczenia nie użyto do żadnych polepszaczy czy konserwantów, które rzekomo poprawiają smak chleba. Jest to jednak nieprawdą, gdyż te polepszacze dają nam tylko złudzenie, że jemy smaczny chleb, a tak naprawdę ten smak to czysta chemia. Moim zdaniem powinnismy sięgać tylko po taki chleb, ponieważ jest on dużo zdrowszy smaczniejszy od zwykłego chleba. Mam nadziej, że pomogłam ;))