ORZECHY WŁOSKIE:Jesienią zbieram np.orzechy włoskie,które słusze i jem je zimą. Słuszyć orzechy można na kaloryferze czy po prostu szuszarką. KOMPOT Z TRUSKAWEK:Kiedy zaczyna się tylko sezon na truskawki,można je kupić,a następnie zamrozić.W ten sposób nie stracą daty ważności. Aby zrobić kompot z truskawek wystarczy odmrozić truskawki,poprzez wyjęcie ich z zamrażalnika,potem ugotować.W ten sposób powstanie pyszny kompot. ŚLIWKI I WIŚNIE:Zimą w sklepie raczej ich się nie dostanie.Można w słoiku (najczęściej ludzie przechowują je w garażach) zrobić zapasy na zimę,poprzez użycie w słoikach wiśni,czy śliwek. SKÓRKI POMARAŃCZY:Co prawda dużo ludzi w święta słuszy skórki od pomarańczy. W mojej rodzinie również się tak robi.Nie służą one do jedzenia,za to dają przepiękny świąteczny zapach.Słuszy się je na kaloryferze lub szuszarką. GRZYBY-Można również zrobić zapasy grzybów(np.borowików czy podgrzybków). Oczywiście można również je usłuszyć.Po usłuszeniu grzyby ładnie pachną,oraz można je ugotować. Mam nadzieję że pomogłam. :)
Pliss pomóżcie !!! Opisz jak wyglądało lub wygląda przygotowanie zapasów zimowych w twojej rodzinie. Napisz 5 przepisów na zimowe przetwory. za najlepszą prace dam naj . ;d
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź