1. Otrzymano 750g roztworu, zużywając w tym celu 15g substancji. Oblicz stężenie procentowe tego roztworu.   2. Do peklowania mięsa przygotowano mieszaninę składającą się ze 100g saletry oraz 150 dag wody. Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu.

1. Otrzymano 750g roztworu, zużywając w tym celu 15g substancji. Oblicz stężenie procentowe tego roztworu.   2. Do peklowania mięsa przygotowano mieszaninę składającą się ze 100g saletry oraz 150 dag wody. Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu.
Odpowiedź

1) mr=750g ms=15g Cp=ms*100%/mr Cp=15*100/750 Cp = 2%   2) mw=150dag=1500g ms=100g mr=ms+mw mr=100g+1500g=1600g Cp=ms*100%/mr Cp=100*100/1600 Cp = 6,25%    

Dodaj swoją odpowiedź