1.Drożdże wydzielają w procesie oddychania i fermentacji dwutlenek węgla, przekształcając ciasto w gąbczastą i porowatą masę. Po wypieku spulchnionego ciasta uzyskuje się chleb lub bułkę z łatwo rozpływającym się w ustach "miękiszu". Drożdże poza spulchnieniem ciasta spełniają jeszcze jedna bardzo ważną rolę. Podczas fermentacji powstaje nie tylko alkohol etylowy i dwutlenek węgla, ale i wiele innych związków, które biorą udział w tworzeniu chlebowego aromatu i dobrego smaku pieczyw/a. 2.Dojrzałe nasiona znajdują się w stanie spoczynku, przejawiającym się ich odwodnieniem oraz zahamowaniem wzrostu. Spoczynek nasion może być względny lub bezwzględny. Spoczynek względny uwarunkowany jest działaniem czynników zewnętrznych, takich jak: brak wody i tlenu lub nieodpowiednia temperatura. Spoczynek bezwzględny jest wynikiem działania inhibitorów kiełkowania (np. kwasu...
1.Wykaż, że podczas fermentacji drożdże wydzielaja dwutlenek węgla. 2. Sprawdź wpływ wybranego czynnika na proces kiełkowania nasion wykonajcie jako doświadczenie... z góry dziękuję
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź