1.Wykaż, że podczas fermentacji drożdże wydzielaja dwutlenek węgla. 2. Sprawdź wpływ wybranego czynnika na proces kiełkowania nasion   wykonajcie jako doświadczenie... z góry dziękuję

1.Wykaż, że podczas fermentacji drożdże wydzielaja dwutlenek węgla. 2. Sprawdź wpływ wybranego czynnika na proces kiełkowania nasion   wykonajcie jako doświadczenie... z góry dziękuję
Odpowiedź

1.Drożdże wydzielają w procesie oddychania i fermentacji dwutlenek węgla, przekształcając ciasto w gąbczastą i porowatą masę. Po wypieku spulchnionego ciasta uzyskuje się chleb lub bułkę z łatwo rozpływającym się w ustach "miękiszu". Drożdże poza spulchnieniem ciasta spełniają jeszcze jedna bardzo ważną rolę. Podczas fermentacji powstaje nie tylko alkohol etylowy i dwutlenek węgla, ale i wiele innych związków, które biorą udział w tworzeniu chlebowego aromatu i dobrego smaku pieczyw/a.   2.Dojrzałe nasiona znajdują się w stanie spoczynku, przejawiającym się ich odwodnieniem oraz zahamowaniem wzrostu. Spoczynek nasion może być względny lub bezwzględny. Spoczynek względny uwarunkowany jest działaniem czynników zewnętrznych, takich jak: brak wody i tlenu lub nieodpowiednia temperatura. Spoczynek bezwzględny jest wynikiem działania inhibitorów kiełkowania (np. kwasu...

Dodaj swoją odpowiedź