1)Jakie są składniki pokarmowe np. budulec energetyczny 2)Jakie są choroby (kości, układu pokarmowego) 3)Gdzie znajdują się kosmki jelitowe i znaczenie 4)Na jakie składniki trawione są białka, cukry złożone, tłuszcze. Daję naj.

1)Jakie są składniki pokarmowe np. budulec energetyczny 2)Jakie są choroby (kości, układu pokarmowego) 3)Gdzie znajdują się kosmki jelitowe i znaczenie 4)Na jakie składniki trawione są białka, cukry złożone, tłuszcze. Daję naj.
Odpowiedź

1) Składniki pokarmowe możemy podzielic na:    A) Związki organiczne, do których zaliczamy: białka, tłuszcze i węglowodany    B) Witaminy: A, D, E, K H, PP,C, [latex]B_{1}[/latex], [latex]B_{2}[/latex],  [latex]B_{5}[/latex], [latex]B_{6}[/latex], [latex]B_{11}[/latex], [latex]B_{12}[/latex]    C) Sole minerlane: Węgiel, azot, tlen, wodór, wapń, magnez, potas, sód, fosfor, siarka, chlor, żelazo, cynk, jod, fluor i inne   2)    A) CHOROBY UKŁADU KOSTNEGO: Osteoporoza, wszelkiego rodzaju złamania i zapalenia kości, reumatoidalne zapalenie stawów, artroza, koksartroza, dyskopatia, nowotwory kości, krzywizny kręgosłupa i wady postawy (nadmierna lordoza, nadmierna kifoza, skolioza)   B) CHOROBY UKŁADU POKARMOWEGO: Otyłośc, biegunka, glistnica, wszelkiego rodzaju zapalenia (np. zapalnie trzustki), zgaga, owsica, marskośc wątroby.   3) Kosmki jelitowe znajdują się w jelicie cienkim, zwiększają one powierzchnię wchłaniania, a także poprawiają wydajnośc wydzielania i trawienia.   4)    BIAŁKA: Ostatecznym produktem trawienia białek są aminokwasy (enzym: aminopeptydaza. Miejsce działania enzymu: jelito cienkie).   CUKRY ZŁOŻONE: rozkładane są do dwucukrów (np. maltozy), te zaś do: glukozy, glukozy + galaktozy, glukozy + fruktozy.   TŁUSZCZE: rozkładane są do glicerolu i kwasów tluszczowych.

Dodaj swoją odpowiedź