Białka - złożone z węgla, wodoru, tlenu, azotu i siarki. Podstawową strukturą budującą białka są aminokwasy. Aminokwasy dzielimy na 2 grupy : a ) endogenne - człowiek potrafi syntetyzować sam b) enzogenne- musimy dostarczyć je w pożywieniu Właściwości białek : - są wrażliwe na czynniki fizyczne i chemiczne - pod wpływem temperatury podlegają denaturacji - są wrażliwe na stężone kwasy, zasady, sole metali ciężkich, alkohol - białka proste rozpuszczają się w wodzie - białka złożone tworzą roztwory koloidowe Funkcje białek: strukturalna (budulcowa) - regulująca - transportowa - są receptorami - dbieranie bodźców w przewodzeniu impulsów nerwowych -odpornościowa - funkcja energetyczna TŁUSZCZE: Składają się z węgla, wodoru i tlenu, tłuszcze inaczej nazywamy lipidami. Tłuszcze: a) zwierzęce o konstystencji stałej : kwas palmitynowy , kwas stearynowy b) roślinne o konsystencji ciekłej : kwas oleinowy Właściwości: - nie rozpuszczalne w wodzie - zdolnośc emulgacji - tłuszcze właściwe występują w nasionach roślin i w tkance oidskórnej zwierząt Funkcje: - wysoko energetyczny materiał zapasowy - pełni funkcję termoizolacyjną - rozpuszczalnik witamin A,D,E,K CUKRY: Nazywane inaczej węglowodanami, składają się z węgla, wodoru i tlenu. Cukry: - proste (monosacharydy - do 6 atomów węgla) - dwucukry (disacharydy - z 2 cząsteczek cukrów prostych) - wielocukry (polisacharydy -wiele cząsteczek) Właściwości: -Cukry proste i dwucukry rozpuszczają się w wodzie - ich rozpuszczalność wzrasta wraz ze wzrostem temperatury - cukry proste posiadają właściwości redukujące Funkcje: -energetyczna (zapasaowa) - budulcowa (np. celuloza) - odżywcza (laktoza, maltoza) - budują DNA i RNA
1. Krótko scharakteryzuj;
- białka
- tłuszcze
- cukry (krótko pod kątem chemicznym, a szerzej pod biologicznym. Czyli role biologiczną, rodzaje, krórto budowe chemiczną).
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź