1. klasy enzymów (jest ich 6) wymien i opisz krótko ich funkcje 2. czynniki wpływajace na akt5ywnosc enzymów

1. klasy enzymów (jest ich 6) wymien i opisz krótko ich funkcje 2. czynniki wpływajace na akt5ywnosc enzymów
Odpowiedź

1. oksydoreduktazy - biorą udział w reakcjach typu redox 2. ligazy - biorą udział w reakcjach syntezy 3. izomerazy - biorą udział w reakcjach przegrupowania wewnątrzcząsteczkowego 4. liazy - biorą udział w reakcjach rozpadu bez udziału wody 5. hydrolazy - biorą udział w reakcjach rozpadu z udziałem wody 6. transferazy - przenoszą grupy funkcyjne jednej cząsteczki na inną.   czynniki wpływające na aktywność enzymów: aktywatory - odpowiednia temperatura i odpowiednie pH inaktywatory - wysoka temperatura lub duża zmiana temperatury i pH, alkohole, stężone kwasy i zasady, sole metali ciężkich  

1) Oksydoreduktozy-zmiana stopnia utlenieniareagentów. 2) Transferazy-przeniesienie grup chemicznych między 2 reagentami. 3) Hydrolazy- rozpad wiązań w cząstkach substratów zachodzący z udziałem wody. 4) Liazy- rozpad wiązań w cząsteczkzch substratów zachodzących bez udziału wody. 5) Izomerazy - przegrupowani wewnątrzcząsteczkowe. 6) Ligazy wytwarzanie wiązań w wyniku rozpadu nukleozydotrifosforanów.   Enzymy katalizują reakcje termodynamiczne możliwe, zmniejszając jedynie energię aktywacji cząsteczek substratu, czyli energię niezbędną do przebiegu reakcji; przyspieszając dzięki temu osiągnięcie stanu róenowagi reakcji. W czasie katalizy enzymatycznej cząsteczki substratu jest wiązana w określonym obszarze cząsteczki enzymu w tzw. centrum aktywnym, w którym  w enzymach złożonych znajdują się grupy prostetyczna; tworzy się wówczas kompleks  enzym- substrat. Dzięki swoistemu układowi grup chemicznych w centrum , enzym oddziałuje na grupy chemiczne substratu rozluźniając określone wiązania chemiczne. po powstaniu produktów reakcji cząsteczka enzymu uwalnia się z kompleksu i po powrocie do formy pierwotnej ( w enzymach złożonych po przyłączeniu przenoszonych grup do innego związku ) tworzy nowy kompleks z następną cząsteczką substratu itp. Szybkość procesu enzymatycznego zależnego od łatwości tworzenia kompleksu enzymu substratu( powinowactwo enzymu do substratu).Sztbkość reakcji zależy nie tylko od stężenia enzymu i substratu, lecz takrze od temperatury ( optimum działania enzymu zwykle mieści się w granicach 30-40 stopniach celcjusza ), stężenia jonów wodorowych ( optymalne pH reakcji jest różna dla różnych enzymow, np. dla pepsyny wynosi 1, dla arginazy -10) oraz od obecności enzymatycznych aktywatorów i enzymatycznych inhibitorów.

Dodaj swoją odpowiedź