1. 12 potraw na wigilijnym stole 2. Śpiewanie kolęd 3. dzielenie się opłatkiem 4. uczestnictwo w pasterce 5. ubieranie choinki 6. sianko pod obrusem 7. dodatkowe nakrycie dla gościa 8. prezenty pod choinką
Przestrzeganie postu ścisłego (bezmięsny), strojenie choinki, wyglądanie pierwszej gwiazdki na niebie, pozostawienie 1 wolnego miejsce przy stole z dodatkowym nakryciem, stół przykrywa się białym obrusem, gdzie pod nim kładzie się sianko, dekoruje się go gałązkami choinki i kolorowymi dekoracjami 12 potraw na stole (postne), karp układanie prezentów dla bliskich pod choinką, przed ucztą wigilijną odczytanie Ewangelii według św. Łukasza o narodzinach Pana łamanie się opłatkiem, śpiewanie kolęd, składanie sobie życzeń nawzajem, przybycie św. Mikołaja, obdarowywanie się prezentami, najczęściej o pólnocy uczestnictwo w pasterce.