Grecki tort makaronowy Pastissio Składniki: 1 opakowanie makaronu penne pół kilograma mielonego mięsa z indyka pół szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula ćwierć kilograma sera pojemnik śmietany 12% ćwierć litra przegotowanej, ale nie gorącej, wody, 2 łyżki soli, 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu kolorowego, ćwierć łyżki sproszkowanej papryki słodkiej. Sposób przyrządzenia: Ugotować makaron al dente w dwóch litrach osolonej wody, odcedzić, przelać zimną wodą. Mięso mielone przysmażyć z posiekaną drobno cebulą, solą, dodać pół łyżki pieprzu i paprykę słodką. Przecier rozprowadzić w śmietanie, dodać pozostałe przyprawy, ewentualnie zioła - według uznania. Przygotowanym sosem zalać mięso, dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu, pod przykryciem. Ser zetrzeć na tarce i połowę jego ilości dodać do mięsa z sosem na ok. 2 minuty przed końcem duszenia, zamieszać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 120 stopni Celsjusza (piekarnik z termoobiegiem) lub 140 (bez termoobiegu). Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, wymieszać w nim makaron z przygotowanym sosem, posypać resztą tartego sera, przykryć i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut. Na pięć-siedem minut przed końcem zapiekania zdjąć pokrywę. Można podawać na gorąco lub na zimno. proszę . ; dd licze na naj .
Babka Drożdżowa : - pół szklanki mleka , - 100 gramów cukru -1 kostka masła -1 łyżkę stołowej margaryny -20 gramów drożdży - połowe czekolady mlecznej - pół opakowania rodzynków Przygotowanie : Drożdże rozkruszyć zasypać 1/4 części cukru, rozetrzeć i poczekać aż się rozpuszczą .Dodać 1/5 mąki i część podgrzaćnego mleka .Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Rodzynki sparzyć i odsączyć na sicie. żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru. Do wyrośniętego rozczynu dodać utarte żółtka, pozostałą mąkę , mleko i zarobić ciasto. Następnie wyrobić ciasto Masło roztopić i dodać do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem rumowym i ponownie wyrobić . Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z o średnicy 21 cm i pozostawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 180 stopni przez 35 - 45 minut. Polewa czekoladowa: Składniki na polewę włożyć do rondla i podgrzać do połączenia składników mieszając, zagotować. Babka drożdżowa: Ostudzoną babkę oblać ciepłą polewą i obsypać wiórkami kokosowymi.