wyposażenie sali konsumenckiej nie mam pojęcia pomóżcie !

wyposażenie sali konsumenckiej nie mam pojęcia pomóżcie !
Odpowiedź

Wyposażenie sali konsumpcyjnej obejmuje stoły 4-osobowe i 6-oso- bowe wraz z krzesłami lub taboretami. Jednym z istotnych czynników, od którego zależy prawidłowa organi­zacja pracy w barze samoobsługowym typu czeskiego, jest odpowiednie zorganizowanie inkasowania należności od konsumentów. W tym typie barów mogą występować następujące systemy inkaso­wania: przez obsługę stoiska, przez obsługę kas powiązanych z poszczególnymi stoiskami, przez obsługę kas usytuowanych przy wyjściu z zakładu. System ostatni polega na tym, że każdy konsument przy wejściu do zakładu otrzymuje bon konsumpcyjny, na którym wymienione są po­trawy wraz z cenami. Za pomocą tego bonu konsument otrzymuje po­trawy i napoje. Pracownicy obsługi poszczególnych stoisk oznaczają ilość i wartość pobranych potraw i napojów na danym bonie. Po konsumpcji uiszczenie należności następuje w kasie znajdującej się przy wyjściu z zakładu. Przy tej*formie pobierania należności konsu­ment z chwilą wejścia do zakładu musi pobrać bon konsumpcyjny, a z chwilą opuszczenia zakładu musi oddać bon w kasie, a jeżeli ko­rzystał z konsumpcji — uiścić opłatę (nie wolno konsumentowi zgubić bonu); za zgubiony bon ustala się wysokość opłaty, która równa się wartości potraw wymienionych na danym bonie. Dzięki wprowadzeniu bonu konsumpcyjnego mogą być wyelimino­wane kasy przy poszczególnych stoiskach. Konsument ma tu możliwość łatwego doboru potraw — nie musi wyczekiwać przy poszcze­gólnych kasach.

Dodaj swoją odpowiedź