Wyposażenie sali konsumpcyjnej obejmuje stoły 4-osobowe i 6-oso- bowe wraz z krzesłami lub taboretami. Jednym z istotnych czynników, od którego zależy prawidłowa organizacja pracy w barze samoobsługowym typu czeskiego, jest odpowiednie zorganizowanie inkasowania należności od konsumentów. W tym typie barów mogą występować następujące systemy inkasowania: przez obsługę stoiska, przez obsługę kas powiązanych z poszczególnymi stoiskami, przez obsługę kas usytuowanych przy wyjściu z zakładu. System ostatni polega na tym, że każdy konsument przy wejściu do zakładu otrzymuje bon konsumpcyjny, na którym wymienione są potrawy wraz z cenami. Za pomocą tego bonu konsument otrzymuje potrawy i napoje. Pracownicy obsługi poszczególnych stoisk oznaczają ilość i wartość pobranych potraw i napojów na danym bonie. Po konsumpcji uiszczenie należności następuje w kasie znajdującej się przy wyjściu z zakładu. Przy tej*formie pobierania należności konsument z chwilą wejścia do zakładu musi pobrać bon konsumpcyjny, a z chwilą opuszczenia zakładu musi oddać bon w kasie, a jeżeli korzystał z konsumpcji — uiścić opłatę (nie wolno konsumentowi zgubić bonu); za zgubiony bon ustala się wysokość opłaty, która równa się wartości potraw wymienionych na danym bonie. Dzięki wprowadzeniu bonu konsumpcyjnego mogą być wyeliminowane kasy przy poszczególnych stoiskach. Konsument ma tu możliwość łatwego doboru potraw — nie musi wyczekiwać przy poszczególnych kasach.
wyposażenie sali konsumenckiej nie mam pojęcia pomóżcie !
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź