Wypisz przynajmniej 10 przykładów kosztów ponoszonych przez zakład gastronomiczny. Help !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wypisz przynajmniej 10 przykładów kosztów ponoszonych przez zakład gastronomiczny. Help !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedź

1. Wynajem lokalu 2. Zatrudnienie kelnerów 3. Podpisanie umów o pracę z kucharzami (zatrudnienie) 4. Zakup wyposażenie wnętrza - stoły, krzesła etc 5. Zakup potrzebnego sprzetu gastronomicznego - noże, przyprawy, ścierki 6. Dbanie o czystość lokalu - środki czystości, ew. wynajem sprzątaczki 7.Amortyzacja (zużycie środka trwałego)  8. Odprowadzanie podatków 9. Koszty związane z nieszcześliwymi wypadkami - zbicie talerzy, zepsucie się piekarnika 10. Koszty związane z reklamą swojego zakładu gastronomicznego

- Zakup produktów żywnościowych  - wynagrodzenia pracowników  - koszty energii elektrycznej - koszty klimatyzacji - koszty telofonów i internetu - koszty reklamy - koszt zakupu mebli i sprzętu - Sprzęt biurowy (komputer z oprogramowaniem, laptop, regał, szafa, drukarka, skaner, fax, telefon z automatyczną sekretarką, przybory biurowe, biurko, krzesło obrotowe) - koszt zakupu oprzyrządowania kuchennego (naczynia, patelnie, zastawa stołowa, sztućce, szkło, przybory) - koszty usług obcych np. transport  

Dodaj swoją odpowiedź