Temat:Cukry!!! 1.Jak przebiega hydroliza laktozy i sacharozy. 2.Rola błonika pokarmowego w organizmie . 3. Źródła weglowodanów w zywieniu 4. Co to jest Fotosynteza ?  

Temat:Cukry!!! 1.Jak przebiega hydroliza laktozy i sacharozy. 2.Rola błonika pokarmowego w organizmie . 3. Źródła weglowodanów w zywieniu 4. Co to jest Fotosynteza ?  
Odpowiedź

1. Laktoza rozpada się po wpływem enzymu inwertazy na glukoze i galaktoze, a sacharoza na fruktoze i glukoze. 2. Błoniik pomaga usuwać, eliminować zbędne produkty(toksyny), wpływa na perystaltykę jelit, obniża poziom cholesterolu i itp... 3. Węglowodany są w owocach, warzywach, pieczywie, zbożach, czekoladzie.... 4. To proces anaboliczny, który polega na powstawaniu glukozy z dwutlenku węgla i wody pod wpływem światła.  6CO2+ 6H20+ ENERGIA SŁONECZNA---------------> C6H12O6 + 6o2

Dodaj swoją odpowiedź