Pilne! Charakterystyka i obserwacja zjawisk zachodzących podczas obróbki wstępnej (jedzenie-warzywa,owoce). Jak zapobiegać uszkodzeniom ? Przedstawienie obróbki wstepnej wybranego warzywa lub owocu.

Pilne! Charakterystyka i obserwacja zjawisk zachodzących podczas obróbki wstępnej (jedzenie-warzywa,owoce). Jak zapobiegać uszkodzeniom ? Przedstawienie obróbki wstepnej wybranego warzywa lub owocu.
Odpowiedź

-podczas obróbki wstępnej nie zachodzą żadne zjawiska poza tym że może pare witamin ucieknie przez grube obieranie ziemniaków. -Jak zapobiegać uszkodzeniom?nie wrzucać surowca do wilgotnego(lub do pomieszczenia z wysoką temperaturą) miejsca,nie rzucać nim(to że jest surowe i twarde nie znaczy że jest skałą) jak surowiec jest troche uszkodzony nie znaczy że trza go wyrzucić...wystarczy odciać zepsuty kawałek -obróbka wstępna ziemniaka 1)sortowanie(wg wielkości) 2)umycie ziemniaków(najlepiej w płuczce) 3)obranie ziemniaków 4)ponowne umycie ziemniaków   oto cała filozofia bo dalej jest juz obróbka cieplna

Dodaj swoją odpowiedź