4.47 V= 50cm3 d = 1,15g/cm3 d = m/V m =d ·V m = 1,15·50= 57,5(g) - masa roztworu 57,5g - 10g = 47,5g - masa wody w roztworze 47,5g - 10g 100g - x x = 21g Odp. Rozpuszczalność tej soli wynosi 21g/100gH2O 4.48 37g/100g wody Jest to roztwór nasycony , co oznacza , że nie możemy rozpuścić w nim więcej substancji. Odpowiedź.W roztworze znajduje się 37g soli kuchennej. 4.49 40g----100g wody x------200g wody x=8000/100=80[g] Odpowiedź.Należy rozpuścić 80g utrwalacza fotograficznego, w 200g był roztwór nasycony. 4.50 88g/100g wody 50g---x x=5000/88=56,81[g] Odpowiedź.50g substancji znajduje się w 56,81 grama wody. 4.56 nie ma wykresu 4.59 Rozpuszczalnośc cukru w temperaturze 10°C wynosi 190,5g Rozpuszczalnośc cukru w temeraturze 50°C wynosi 260,54g w 10 stopniach 190,5g cukru------290,5g roztworu xg cukru------------250g roztworu x = 163,94g cukru 250g roztworu - 163,94g cukru = 86,06g wody w 50 stopniach 260,54g cukru------100g wody xg cukru--------------86,06g wody x = 224,22g cukru 224,22g cukru - 163,94g cukru = 60,3g cukru Odpowiedź.Należy dodać 60,3g cukru.
Proszę o zrobienie następujących zadań: Zad. 4.47 Zad. 4.48 Zad. 4.49 Zad. 4.50 Zad. 4.54 Zad. 4.56 Zad. 4.59 Proszę o zrobienie wszystkich i rozpisać je porządnie.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź