UHT (ang. Ultra-high temperature processing) – jest to proces sterylizacji wyrobów żywnościowych opierający się na momentalnym tzn. 1 - 2 sek. ogrzaniu ich do temp. powyżej 100°C (135-150°C mleko) i zarazem bezzwłocznym schłodzeniu do temp. pokojowej. Kompletny proces trwa od 4 - 5 sek. Sterylizacja stosowana jest zazwyczaj w przemyśle mleczarskim, ale również w produktach spożywczych, które są w postaci ciekłej zapakowywane aseptycznie systemem Tetra Pak (hermetyczne, wyjałowione opakowania). Dzięki temu procesowi można produkować : mleko i jego przetwory fermentowane np. jogurt, ser (z mleka po pasteryzacji), kefiry, sosy, różnorakie miksy owocowo - mleczne, napoje na podłożu soi, dresingi. Dobrym sposobem sterylizacji jest również użycie autoklawu, który stosowany jest do np. sterylizowania narzędzi chirurgicznych, bielizny operacyjnej czy specyfików farmaceutycznych. Naszym domowym, amatorskim autoklawem może być szybkowar funkcjonujący w nadciśnieniu ok. 1 atmosfery przy, którym woda wrze w temp. ok. 120°C. Gotować w nim możemy wszystkie produkty żywnościowe, które nadają się do gotowania np. ryby, mięso, kasze, ziemniaki, ryż, warzywa itp. Proszę :)
jakie jedzenie sie sterylizuje pomocy jutro lekcja pokazowa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź