Etapy: 1. Sortowanie (głownie stosowane w zakładach gastronomicznych, bo teraz mozna kupic juz produkty o jednej wielkości, nie zgnite, i nie musimy odrzucać jakis liści które wpadły do wora 50kg np. ziemniaków) 2.Mycie - ( zanim obierzesz umyj!!!) 3. czyszczenie i doczyszczanie ( obieramy ze skórki i wycinamy kawałki pognite czy z robakiem) 4. Płukanie ( bardzo ważne !!! pamietaj chodzi mi o warzywa korzeniowe które są brudne od ziemi a nie owoce kótre rosna na drzewie !!) 5 rozdrabnianie ( nigdy nie trzymaj rozdrobnionych warzyw i owoców wodzie!!! uciekaja witaminki!! rozdrabniamy na samym końcu kiedy już chcemy dodać dane warzywo owoc do surówki ,sałatki itp. ) ( w zakładach gastronomicznych niestety przetrzymują np .50kg ziemniaków rozdrobnionych w wodzie.. albo marchewki.. aby ziemniaczki nie pociemniały,, karygodne, są inne sposoby zapobiegające ciemnieniu)
Etapy obróbki wstepnej warzyw: -sortowanie-oddzielenie sztuk zdrowych od nadpsutych,podział według wielkosci i stopnia dojrzałosci -mycie-usuniecie z warzyw resztek ziemii,brudu,pestycydów,usuniecie wtornego zabrudzenia oczyszczonych warzyw -oczyszczanie-usuniecie czesci niejadalnych(skórka,suche liscie)usuniecie uszkodzen surowca płukanie-krótko(aby ograniczyc straty składników odżywczych)warzywa w całosci,pod biezaca woda To miałam zapisane w zeszycie ale o podziale obrobki nic nie miałam wiece dodałam etapy i ich opis