agrest jest ważnym źródłem witamin z grupy B, oraz witaminy C. Wpływa na procesy trawienia, wzrost kości i zębów Jagody zawierają dużo witaminy A, która wpływa pozytywnie na wzrok, poprawia koloryt skóry i stanowi ochronę przed promieniami UV pomidor dostarcza do organizmu witaminę K, oraz witaminy z grupy B. Witamina K odpowiada za prawidłowy przebieg procesu krzepnięcia krwi i znajdziemy ją również w brokułach, sałacie i ziemniakach. Szczypiorek zawiera karoten, witaminy E i C, ma właściwości bakteriobójcze i przyspiesza przemianę materii, oraz rzodkiewce, która oprócz witaminy C, B1 i B2, zawiera dużo żelaza, fosforu i olejku gorczycznego, który pobudza trawienie. Warzywa i owoce dostarczają witamin, błonnika pokarmowego, substancji mineralnych i kwasów organicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To w warzywach i owocach znajdziemy wszystkie niezbędne substancje, które wspomagają organizm, zapobiegają chorobom, dodają energii, poprawiają wygląd i samopoczucie. Witaminy zawarte w warzywach i owocach poprawiają wygląd włosów, skóry, paznokci, działają przeciwzapalnie i chronią przed infekcjami. Warzywa i owoce, w różnej formie, dostępne są przez okrągły rok. Jednak zdecydowanie bogatsze w witaminy i związki mineralne są świeże, nieprzetworzone warzywa i owoce, i właśnie w takiej formie powinno się ich spożywać jak najwięcej. Podczas gotowania bowiem część witamin ulega rozkładowi i ugotowane warzywa nie dostarczają już ich tak wielu jak surowe. Dlatego by cieszyć się zdrowiem i ładnym wyglądem warto wzbogacać swoją codzienna dietę w surowe warzywa i owoce.
http://zdrowo.info.pl/warzywa.html Głównym źródłem witaminy K są: brokuły, szpinak, sałata, kapusta, awokado, brzoskwinie, jajka, jogurt, tran, olej sojowy. http://mamzdrowie.pl/witamina-k-przyjaciolka-krwi/ Witaminę A możemy dostarczyć do organizmu poprzez spożycie masła, jaj, mleka, wątroby, sera, mięsa, ale także warzyw i owoców: pomidorów, marchwi, papryki, szpinaku, mango i melonów. Najbogatsze źródła magnezu: kakao kasza gryczana warzywa strączkowe czekolada gorzka orzechy laskowe płatki owsiane ciecierzyca groch szpinak makrela dorsz żółte sery banany