Regiony rolnicze świata L.p Regiony rolnicze 1. Północnoamerykański(Stany Zjednoczonei Kanada) cechy rolnictwa: rolnictwo wieloobszarowe, wysoko towarowe i wysoko zmechanizowane. wysoki stopień specjalizacji produkcji. 2. Ameryki Łacińskiej(Argentyna, płd.- wsch. Brazylia, pas Meksyku po Wenezuelę) Występują tu wieloobszarowe gospodarstwa(latyfudia) nastawione na uprawy, plantację hodowlę bydła. Rolnictwo ekspresywne. 3. Zachodnioeuropejski(kraje Europy Zachodniej) Rolnictwo towarowe i uprzemysłowione, o mieszanej produkcji roślinno-zwierzęcej. 4. Wschodnioeuropejsko-syberyjski(Europa Środkowa i Wschodnia oraz azjatyckie kraje WNP) Rolnictwo wieloobszarowe, uspołecznione, o dość dużym stopniu mechanizacji. 5. Środkowoazjatycki(zachodnie Chiny, Mongolia) Rolnictwo ekspresywne, uspołecznione, o mieszanym kierunku produkcji. 6. Wschodnioazjatycki(Chiny, Korea Północna i Wietnam) Rolnictwo uspołecznione, wielkoobszarowe, o niewielkiej towarowości i dużych nakładach pracy ludzkiej. 7. Region południowo-wschodnioazjatycki(Indie, Bangladesz Pwł. Indochiński, Indonezja, Korea Południowa i Japonia) Dominują niewielki gospodarstwa o niskiej towarowości, z wyjątkiem Japonii, gdzie towarowość jest wysoka. 8. Zachodnioazjatycko-północnoafrykański(Azja Zachodnia do Pakistanu i Afryka Północna) Dominują małe gospodarstwa chłopskie. 9. Afrykański-(Afryka na południe od Sahary) Rolnictwo prymitywne, nastawione na zaspokojenie własnych potrzeb, z wyjątkiem RPA, gdzie istnieje rolnictwo towarowe. 10. Australijsko-nowozelandzki(Australia i Nowa Zelandia) Rolnictwo wysokotowarowe, o wysokim stopniu umaszynowania i specjalizacji.
Wypisz największe obszary rolnicze świata i podaj po 2 czynniki, które zdecydowały o tym obszarze.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź