czynniki wpływające na mleczność bydła ? szybko proszę ;*

czynniki wpływające na mleczność bydła ? szybko proszę ;*
Odpowiedź

Na wydajność mleczną krów wpływają warunki środowiska, właściwości samego zwierzęcia oraz sposób użytkowania.

1.        Czynniki genetyczne   2.        Czynniki środowiskowe:  -  Żywienie  -  Pojenie krów wodą   Do najważniejszych czynników żywieniowych wpływających na produkcję mleka u krów zalicza się:   -       ilość energii i białka w dawce,   -       proporcje między ilością pasz objętościowych a ilością pasz treściwych,   -       koncentrację składników w suchej masie,   -       strawność składników pokarmowych,   -       udział włókna w dawce,   -       rodzaj i jakość skarmianych pasz, częstotliwość skarmiania pasz treściwych a także stosowane dodatki paszowe.       Przykłady wpływu pasz na mleczność krów   -       pasze o wysokiej zawartości włókna (słoma, siano, sianokiszonka) → wzrost zawartości tłuszczu   -       pasze soczyste wysokobiałkowe (zielonki, buraki, kiszonki z traw lub z liści buraków) → mlekopędne   -       pasze wysokobiałkowe treściwe → wzrost zawartości białka   -       kiszonki → obecność bakterii fermentacji masłowej w mleku   -       niedobór białka lub energii w dawce → spadek wydajności   -       nadmiar białka w dawce → spadek wydajności, pogorszenie wykorzystania energii, zasadowica żwacza, może mieć miejsce latem przy żywieniu wyłącznie zielonką,   -       pasze pokryte pleśnią → obecność aflatoksyn w mleku   -Higiena utrzymania 3.        Sezon wycielenia 4.        Wiek krowy 5.        Okres laktacji 6.        Okres zasuszenia 7.        Stan zdrowia krowy  

Dodaj swoją odpowiedź