Na wydajność mleczną krów wpływają warunki środowiska, właściwości samego zwierzęcia oraz sposób użytkowania.
1. Czynniki genetyczne 2. Czynniki środowiskowe: - Żywienie - Pojenie krów wodą Do najważniejszych czynników żywieniowych wpływających na produkcję mleka u krów zalicza się: - ilość energii i białka w dawce, - proporcje między ilością pasz objętościowych a ilością pasz treściwych, - koncentrację składników w suchej masie, - strawność składników pokarmowych, - udział włókna w dawce, - rodzaj i jakość skarmianych pasz, częstotliwość skarmiania pasz treściwych a także stosowane dodatki paszowe. Przykłady wpływu pasz na mleczność krów - pasze o wysokiej zawartości włókna (słoma, siano, sianokiszonka) → wzrost zawartości tłuszczu - pasze soczyste wysokobiałkowe (zielonki, buraki, kiszonki z traw lub z liści buraków) → mlekopędne - pasze wysokobiałkowe treściwe → wzrost zawartości białka - kiszonki → obecność bakterii fermentacji masłowej w mleku - niedobór białka lub energii w dawce → spadek wydajności - nadmiar białka w dawce → spadek wydajności, pogorszenie wykorzystania energii, zasadowica żwacza, może mieć miejsce latem przy żywieniu wyłącznie zielonką, - pasze pokryte pleśnią → obecność aflatoksyn w mleku -Higiena utrzymania 3. Sezon wycielenia 4. Wiek krowy 5. Okres laktacji 6. Okres zasuszenia 7. Stan zdrowia krowy