Religia - katolizm obrzędy - Okres Bożego Narodzenia na terenie Podhala jest szczególnie bogaty w różnorodne przypadające nań zwyczaje. Obrzędowość tych świąt jest ściśle związana z pogańskimi świętami przypadającymi na ten sam okres .Największym przeżyciem w okresie bożonarodzeniowym dla rodzin na Podhalu jest wigilia. W tym dniu, rano, przed wschodem słońca okadzano bydło święconym zielem. Jeżeli w domu były dziewczęta, to od samego rana w dzień Wigilii robiły ozdoby na drzewko. Używano do tego kolorowej bibułki i słomy. Najwięcej pracy w tym dniu mają gaździny. Oprócz codziennych obowiązków muszą przygotować wigilijną wieczerzę, która zawsze składa się z kilku postnych potraw. Przed przystąpieniem do wieczerzy wszyscy ubierali się w odświętne odzienia. Kiedy nadchodził wieczór, najstarszy gazda przynosił ze stodoły naręcze siana i snopek owsa, a dzieci przez okno wypatrywały pierwszej gwiazdki na niebie .Po ukończeniu wieczerzy śpiewano kolędy, a młode dziewczęta wychodziły na pole i nasłuchiwały, z której strony pies zaszczeka. Wierzono, że wskazuje to kierunek, z którego przyjdzie przyszły mąż. Przed północą wybierano się na pasterkę. Po powrocie z niej gospodarze zaglądali do stajni i kropili wodą święconą gospodarstwo. Wierzono także, że w noc wigilijną zwierzęta rozmawiają ludzkim głosem. Gwara- Zaliczana jest ona do gwar goralskich, występująca na terenie Podhala. Jest ona jedną z najbardziej żywych gwar w Polsce. Spośród wszystkich gwar małopolskich najbardziej znana i najlepiej zachowana po dzień dzisiejszy. Potrawy- Najpopularniesze zaraz obok oscypka to kapusta i ziemniaki. Kwaśnica, zupa gotowana z kiszonej kapusty, żeberek wędzonych i słoniny i boczku to najsłynniejsza zupa Podhala, drugą jest rosół, podawany z ziemniakami! Z mięs pod Tatrami najpopularniejsza jest przede wszystkim baranina np. kotlet barani z oscypkiem, szaszłyk lub udziec barani. Specjalnością Podhala są sery owcze i owczo-krowie.
Podhalanie -ich religia ,obrzędy ,tradycje ,gwara i potrawy.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź