Piec wrzutowy jest również nazywany piece wsadowym. Jak nazwa wskazuje kęsy są do pieca załadowywane to też jego trzon jest nieruchomy. Jest kilka podtypów pieców wrzutowych. Ich popularność na polskim rynku piekarskim jest większa niż jakiegokolwiek innego typu piec ów. Do najbardziej typowych rozwiązań tego rodzaju pieca należy piec ceramiczny rurkowy lub rurkowo kanałowy. Są to konstrukcje bardziej tradycyjne ( w przeciwieństwie do nowoczesnych wykonanych ze stali), które są bardzo ciężkie i nierzadko wymagają dodatkowo wzmocnionego fundamentu. Konstrukcję pieca tego typu wykonuje się z cegły szamotowej a jego zewnętrzną okrywę stanowią płytki ceramiczne. Paliwem do tego rodzaju pieców jest zazwyczaj olej lub gaz, które wypierają bardziej uciążliwy w użytkowaniu węgiel. Przestrzeń wypiekowa typowo podzielona jest na trzy komory. Do ogrzewania dwóch z nich wykorzystuje się rurki Perkinsa natomiast do górnej komory ciepło doprowadzane jest kanałami spalinowymi. Rurki Perkinsa to wypełnione wodą destylowaną rury stalowe w których znacznie wzrasta ciśnienie wraz z temperaturą w ten sposób dostarczają ciepło do komór wypiekowych. Jednak rurki Perkinsa muszą być starannie konserwowane ponieważ mogą one ,przy nadmiernej temperaturze, doprowadzić do rozerwania rur i wybuchu całego pieca. Piece Wyciągowe Są to piece wyposażone w komory wypiekowe z ruchomym trzonem na rolkach.W tego typu piecach możliwe jest wysunięcie trzona pieca z komory dzięki czemu załadunek i wyładunek może odbywać sie poza komora.
Tym że piece wyrzutowe są naprzykład gdzieś na dworze a drugie piece w domu naprzykład.Jużżż,Proszę.