Napiszcie znaczenie bakteri w przyrodzie i zyciu czlowieka. Zle i dobre strony. Na cala strone kartki A5  

Napiszcie znaczenie bakteri w przyrodzie i zyciu czlowieka. Zle i dobre strony. Na cala strone kartki A5  
Odpowiedź

Dobre strony: - są organizmami pionerskimi, czyli zasiedlającymi środowiska pozbawione życia - są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do sporządzania serów, kefirów, jogurtów oraz kiszonych warzyw. - użyźniają glebę - pelną bardzo ważna funkcje w oczyszczaniu środowiska (rozkładają szczątki organizmów na substancje proste) - żyją w przewodzie pokarmoywm zwierząt - powodują rozkład celulozy przykładem jes pałeczka okrężnicy   Negatywne strony: - wytwarzają toksyny, czyli substancje trujące, nawet zagrażające życiu - wywołuja procesy gnilne pogarszające jakość żywności zwłaszcza owoców i warzyw - wywołują choroby takie jak: gruźlica, zapalenie płuc, angina, czerwonka bakteryjna, kiła oraz chorobę wrzodową żółądka.

Pozytywne: Bakterie to organizmy pionierskie, ponieważ jako pierwsze zasiedlają środowiska pozbawione życia. Rozkładają szczątki organizmów na substancje prostsze. Wspomagają rośliny uprawne żyjące na mało żyznych glebach. Włączają w obieg materii niektóre pierwiastki: węgiel, siarkę, fosfor, azot. Wychwytują azot z powietrza użyźniając nim glebę. Bakterie symbiotyczne żyjące w przewodzie pokarmowym roślinożerców ułatwiają rozkład celulozy, a te, które żyją w jelicie człowieka dostarczają witaminy i hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Rozkładają zanieczyszczenia w biologicznych oczyszczalniach ścieków. Wykorzystywane są w przemyśle mleczarskim oraz do produkcji octu i alkoholu. Biorą udział w prosesie kiszenia. W przemyśle farmaceutycznym służą do produkcji szczepionek i antybiotyków. Wytwarzają kwasy organiczne, witaminy i aminokwasy.   Negatywne: Bakterie wywołują wiele chorób u człowieka np. gruźlica, u zwierząt np. różyca, u roślin np. rak bakteryjny pomidora oraz powodują zatrucia pokarmowe. Niektóre wytwarzają toksyny bakteryjne, które powstają na wędlinach i konserwach. Niszczą wiele materiałów przemysłowych. Przyczyniają się do psucia żywności. Uwalniają azot od atmosfery przekształcając go w amoniak.

Dodaj swoją odpowiedź