Opisz i przygotuj przykładowe potrawy .  Produkty , sprzęt ,  wykonanie .  i trzeba napisać do :  - potrawa zapiekana ,  - potrawa pieczona ,  - potrawa duszona , - potrawa smażona ,  - potrawa gotowana .  Licze na szybką odpowiedź . :) 

Opisz i przygotuj przykładowe potrawy .  Produkty , sprzęt ,  wykonanie .  i trzeba napisać do :  - potrawa zapiekana ,  - potrawa pieczona ,  - potrawa duszona , - potrawa smażona ,  - potrawa gotowana .  Licze na szybką odpowiedź . :) 
Odpowiedź

potrawa zapiekana: Makaron zapiekany z warzywami  1,op  makaronu świderki kodujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie.Do ugotowanego makaronu dodajemy pokrojone pieczarki (ok.5 sztuk) ,startą na grubych oczkach marchewkę, brokuła,lub kalafiora ( sam kwietostan),starty seler- wszystko mieszamy i przekladamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem żółtym i całość zapiekamy ok 20 min. w tem 180 stopni.   potrawa Pieczona: Pieczone ziemniaki.  1 kg. ziemniaków- myjemy ziemniaki ( stare obieramy,mlode zostawiamy w łupinach) następnie kroimy na plastry grubości ok.1 cm.@ cebule- (kroimy w krążki ) ,boczek lub podgardle ( plastr) w naczyniu żaroodpornym ukladamy warstwę talarków ziemniaczanych, następnie dajemy warstwę cebuli, na cebulę kładziemy plastry boczku lub podgardla, a na górę kladziemy znowu warstwę ziemniakow , sałośc opruszamy pieprzem i solą lub rozpuszczamy kostkę rosolową w 1/2 szklance wody i zalweamy potrawę. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 40 min. w temp.180-200 stopni   Potrawa duszona: Duszone żeberka 1 kg żeberek, 2 cebule smalec. cebulę drobno siekamy i szklimy na smalcu na złoty  kolor. Dodajemy poporcjowane żeberka.Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na wolnym ogniu ok 30 min. ( jeżeli potrawa zaczyna sie przypalać, podlewamy odrobiną wody) następnie dodajemy przyprawy ( szczypta soli, kminek, pieprz , ewentualnie 1/2 kostki do pieczeni) potrawa smażona- panierowana ryba w sosie czosnkowym filety rybne pruszymy z obu stro solą, panierujemy ( mąka,jajko,bułka tarta) i smażymy na tluszczu na złoty kolor. W osobnym naczyniu gotujemy sos z 1/2 litra wody , 1 kostki rosołowej i 1 główki czosnku.Podajemy z ryżem lub ziemniakami   Potrawa gotowana Zupa koperkowa na 2 łyżkach masła zasmażamy poszatkowany koperek, dodajemy 1 startą marchew- zalewamy 2 litrami wody , gdy zaczyna się gotować wsypujemy 2 garście ryżu, dodajemy 2 kostki rosolowe, szczyptę wegety,oraz pieprzu.Gotujemy 20 minut. Na koniec gotowania zabielamy śmietaną      SMACZNEGO !!!   

Dodaj swoją odpowiedź