Czy po stopieniu a następnie zastygnięciu ciała stałego zmienia się jego gęstość? uzasadnij. Pytanie wzięło się stąd, ponieważ świetnie obrazuje to podgrzanie 2 tabliczek czekolady, która po stopieniu zajmuje jedynie małą część szklanki. myślę, że ubyt

Czy po stopieniu a następnie zastygnięciu ciała stałego zmienia się jego gęstość? uzasadnij. Pytanie wzięło się stąd, ponieważ świetnie obrazuje to podgrzanie 2 tabliczek czekolady, która po stopieniu zajmuje jedynie małą część szklanki. myślę, że ubytki wody podczas topnienia mają mały wpływ, a może.... moje oko się myli?
Odpowiedź

Nie gęstość się nie zmienia to tak jak lód zamrozić stopić i znów zamrozić woda paruje w każdej temperatuże ale odległości cząsteczek przed stopienie i po stopienie będą dalej takie same 

Gestość d=m/V    (masa/objetosc) Pomijajac minimalne "ubytki" wody podczas topienia czekolady nalezaloby stwierdzic, po zwazeniu, że masa nie zmieniła sie i obliczyc V1 i V2. V1 - objetosc prostopadloscianu tabliczek czekolady V2 - objetosc walca stopionej czekolady i zastygnietej w szklance. Po obliczeniach z niewielkim przyblizeniem stwierdzamy, ze: m1=m2 i V1=V2. Z tego wynika, ze gestosc zastygnietej czekolady nie zmieni sie. II sposob:  Do szklanki na spodeczku wlewamy do pełna wode. Wrzucamy czekolade do szklanki z woda. Nastepnie do identycznej szklanki wlewamy wode ze spodeczka. Topimy czekolade i wlewamy ja do II szklanki. Po zastygnieciu mierzymy wysokosc slupa wody i zastygnietej czekolady.

Dodaj swoją odpowiedź