Nie gęstość się nie zmienia to tak jak lód zamrozić stopić i znów zamrozić woda paruje w każdej temperatuże ale odległości cząsteczek przed stopienie i po stopienie będą dalej takie same
Gestość d=m/V (masa/objetosc) Pomijajac minimalne "ubytki" wody podczas topienia czekolady nalezaloby stwierdzic, po zwazeniu, że masa nie zmieniła sie i obliczyc V1 i V2. V1 - objetosc prostopadloscianu tabliczek czekolady V2 - objetosc walca stopionej czekolady i zastygnietej w szklance. Po obliczeniach z niewielkim przyblizeniem stwierdzamy, ze: m1=m2 i V1=V2. Z tego wynika, ze gestosc zastygnietej czekolady nie zmieni sie. II sposob: Do szklanki na spodeczku wlewamy do pełna wode. Wrzucamy czekolade do szklanki z woda. Nastepnie do identycznej szklanki wlewamy wode ze spodeczka. Topimy czekolade i wlewamy ja do II szklanki. Po zastygnieciu mierzymy wysokosc slupa wody i zastygnietej czekolady.