Opisz czynniki klimatotwórcze: szerokość geograficzna wysokość n.p.m odległość od morza prądy morskie rodzaj i barwa podłoża działalność człowieka   ...>im więcej tym lepiej daje za o tylko 18 p. ale tylko tyle narazie mam :/

Opisz czynniki klimatotwórcze: szerokość geograficzna wysokość n.p.m odległość od morza prądy morskie rodzaj i barwa podłoża działalność człowieka   ...>im więcej tym lepiej daje za o tylko 18 p. ale tylko tyle narazie mam :/
Odpowiedź

Szerokość geograficzna - to kąt pomiędzy prostą przechodzącą przez dany punkt na powierzchni kuli ziemskiej oraz przez jej środek i płaszczyzną równika. Wartości szerokości geograficznej rozciągają się między 0 stopni na równiku i 90 stopni na biegunach. Szerokość geograficzna może być północna - N, lub południowa - S. Linie na kuli ziemskiej o tej samej szerokości geograficznej to równoleżniki.   Wysokość n.p.m - jest to wysokość bezwzględna danego punktu względem punktu odniesienia, którym jest średni poziom morza.   Prądy morskie - to duże i niemal niezmienne ruchy wody w oceanach wywołane różnicami temperatur, ruchem obrotowym Ziemi, oraz występowaniem wiatrów stałych bądź zasoleniem.    Rodzaje gleb: Gleby bielicowe - Typ gleb z klasy gleb bielicoziemnych o dobrze wykształconym profilu, w którym w odróżnieniu od bielic pojawia się akumulacyjny bielicowania. Charakteryzują się bardzo kwaśnym odczynem oraz małą zawartością próchnicy co czyni je najgorszymi pod względem przydatności rolniczej. Posiadają bardzo mało wilgoci. Występują na terenie całej Polski, głównie we wschodniej części Pojezierza Pomorskiego i północnej części Niziny Mazowieckiej. Barwa jasna, powstaje na piaskach, słabo urodzajna, uprawia się na nich żyto i ziemniaki. Gleby brunatne - to rząd gleb wytworzonych pod wpływem lasów liściastych lub mieszanych z różnych skał macierzystych zasobnych w wapń, w klimacie umiarkowanym wilgotnym o barwie brunatnej. Na ich wytworzenie wpływ ma proces brunatnienia. Barwa brunatna, średnia ilość próchnicy, uprawia się na nich przenicę i chmiel. Mady - To zazwyczaj żyzne gleby aluwialne powstałe w wyniku nagromadzenia ilastych i organicznych mułów w dorzeczach lub na innych terenach podmokłych. Tworzą się wzdłuż dolin rzecznych, a szczególnie w ujściach. żyzne gleby. Największe obszary w Egipcie, Mezopotamii, w Indiach. Nadają się do wszystkich upraw, ale często wymagają melioracji. Wróżniamy mady:rzeczne i morskie. Ciemna barwa, uprawia się na nich warzywa i przenicę. Czarnoziemy - To bardzo żyzne gleby powstałe na podłożach lessowych, czasem na glinach marglistych, bogatych w związki wapnia (w warstwie ornej często obecny jest węglan wapnia) i magnezu. Czarnoziemy posiadają dużą ilość (ok 4%) próchnicy, powstałej z butwiejących szczątków łąkowo-stepowych roślin zielnych, która nadaje tej glebie czarną barwę. Porowata budowa tych gleb powoduje, że są one wysoce przepuszczalne i przewiewne. Bardzo ciemna barwa, duża zawartość próchnicy, bardzo urodzajne, uprawia się na nich pszenicę i buraki cukrowe.

Dodaj swoją odpowiedź