Chłodzący, śmietankowo - owocowy deserek Składniki: Korzeń oczaru (Hamamelis virginiana L.) 2l śmietany kremówki 1kg truskawek 0,5kg bananów Różne owoce, wg. uznania gotującego, nie mogące przekraczać wagi 0,5 kg. Mięta Lód Korzeń oczaru ostrugać, śmietanę wlać do mieseczki i dokładnie wymieszać. Gdy będziemy chłodzić przez 10 minut korzeń oczaru, obierz owoce. Gdy korzeń się wychłodzi, a owoce będą już obrane, można to wszysko wrzucić do śmietany i ubić. Wraz ze składnikami wrzucić kilka kostek pokruszonego lodu. Gdy już powstanie zimna masa, przerzucić ją do salaterek czy pucharów, a następnie udekorować miętą. Smacznego ! Mam nadzieję, że pomogłam. Z góry przepraszam za wszelkie błędy stylistyczne, gramatyczne, interpunkcyjne oraz literówki.
Bakłażany zapiekane po malajsku SKŁADNIKI: 2 duże bakłażany 2 łyżki masła 2cm korzenia imbiru 1/2 strączka papryki chilli 1szkl mleka kokosowego sól PRZYGOTOWANIE: Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż w plastry. Podsmażyć na połowie masła. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Imbir opłukać, osuszyć. Papryczkę umyć, usunąć pestki, razem z imbirem drobno posiekać. Żaroodporne naczynie wysmarować resztą masła. Ułożyć w nim plastry bakłażana, posypać solą, imbirem i papryczką chilli. Zalać mlekiem kokosowym. Z folii aluminiowej wyciąć kawałek kształtu naczynia. Przykryć nim naczynie. Wstawić do piekarnika i piec 20minut. Odkryć i zapiekać jeszcze 5minut.