Krew to płynna tkanka, która jest wprawiana w ruch przez skurcz serca i tętnic. Składa się z osocza, krwinek czerwonych, białych, oraz płytek krwi. Funkcje: Transport substancji Termoregulacja Zdolność krzepnięcia umożliwia ograniczenie zbyt dużej utraty krwi Uczestniczy w reakcjach obronnych Zapewnia utrzymanie równowagi wewnętrznej organizmu CHARAKTERYSTYKA KRWINEK: Krwinki czerwone: -powstają w szpiku kostnym -w 1mm3jest ich ok. 5 mln - transportują tlen Krwinki białe: -w 1mm3 jest ich około5-8tys -pełnią funkcje odpornościowe -wyróżnia się granulocyty,limfocyty i monocyty Płytki krwi: -w 1mm3 jest ich około 150-400tys -uczestniczą w krzepnięciu LICZĘ NA NAJJ!
- Krew jest jedyną płynną tkanką w organizmie człowieka i spełnia wiele funkcji mających fundamentalne znaczenie dla życia. - Stanowi ona zawiesinę elementów komórkowych (krwinek czerwonych, białych i płytkowych) w roztworze białkowym zwanym osoczem. - Krew wytwarzana jest w szpiku kostnym. - Poszczególne składniki krwi mają do spełnienia w organiźmie człowieka różne zadania: * Krwinki czerwone (erytrocyty) przenoszą tlen, dzięki zawartej w nich hemoglobinie.* Krwinki białe (leukocyty) odpowiadajš za odporność organizmu.* Krwinki płytkowe łącznie z osoczowymi czynnikami krzepnięcia zapewniają prawidłową hemostazę.* Osocze utrzymuje stałość środowiska wewnętrznego i zawiera immunoglobuliny chroniące organizm przed inwazją drobnoustrojów.