W organiźmie składniki pokarmowe sprawują trzy zasadnicze role : a.) budulcową - białko, składniki mineralne – są tworzywem budulcowym potrzebnym do wytwarzania, odbudowy lub utrzymania tkanek w organiźmie b.) energetyczną - węglowodany, tłuszcze – służą jako "paliwo" dostarczające energii mechanicznej do wytwarzania energii mechanicznej materiałami energetycznymi c.) regulującą - witaminy, składniki mineralne – uczestniczą bardzo aktywnie w regulacji procesów zachodzących w ciele. polega na aktywnym udziale w procesach Składniki pokarmowe organiczne : Białka - nabiał, mięso, orzechy, zboża, ryby, mąka, rośliny strączkowe, podroby, ryż, warzywa. Tłuszcze (lipidy, kwasy tłuszczowe) - sery, olej roślinny, żółtko jaj, masło, smalec, rośliny oleiste (pestki słonecznika i dyni), łój, tłuste ryby, tran, orzechy, śmietana tłusta, margaryna. Węglowodany (sacharydy bądź cukry) i błonnik - pieczywo, kasze, dżemy, makarony, warzywa strączkowe, ziemnniaki, miód. Witaminy - znajdują się w bardzo dużo pokarmach, a zwłaszcza w świeżych owocach i warzywach. Składniki pokarmowe nieorganiczne : Sole mineralne - występują kompletnie w każdym pożywieniu Woda - jest nieodzownym składnikiem pokarmowym jak również zasadniczym składnikiem ogółu komórek, tkanek, a także płynów ustrojowych. Bez niej nie ma żadnej możliwości, żeby w ustroju człowieka dokonywały się jakieś procesy metaboliczne. Proszę :).
Wymień grupy składników pokarmowych oraz określ ich zadanie i grupy poroduktów kturych występuje
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź