1. Umieść grzejniki pod oknami, by ogrzać cyrkulujące powietrze - może to pomóc w zmniejszeniu zużycia energii o 5%. Za grzejnikami umieść specjalne ekrany pokryte folią aluminiową. Tak ograniczysz ilość ciepła marnowanego na ogrzanie ściany za kaloryferem. 2. Zadbaj o szczelność okien w twoim domu - pozwoli to podnieść temperaturę w pomieszczeniach o 2-3 stopnie C. 3. Wyposaż grzejniki w termostaty i korzystaj z nich, kiedy tylko się da - to może zmniejszyć zużycie energii do 15%. 4. Niskotemperaturowe ogrzewanie podłogowe może zmniejszyć zużycie energii do 12%. 5. Szczelne drzwiczki piekarnika mogą zmniejszyć zużycie energii o 5-7%. 6. Średnica garnków używanych do gotowania na kuchenkach gazowych i elektrycznych powinna być równa średnicy palnika lub od niej większa - pomaga to zmniejszyć zużycie energii o 15%. 7. Szybkowary są energooszczędne i na ogól zużywają 20% mniej energii niż konwencjonalne naczynia kuchenne. 8. Regularnie odmrażaj lodówkę, dzięki temu zaoszczędzisz do 2% energii. 9. Nie wkładaj gorących potraw czy pojemników do lodówki - powoduje to większe o 5% zużycie energii przez lodówkę. 10. Zawsze używaj żelazka z termostatem - może to zmniejszyć zużycie energii o 5%. 11. Używaj żelazka z nawilżaczem parowym - powoduje to oszczędność 10% energii. 12. Staraj się, by pralka automatyczna pracowała przy pełnym załadowaniu lub włączaj program „oszczędnościowy”. 13. Zmieniaj regularnie worki w odkurzaczu i wymieniaj uszkodzone, nieszczelne elementy rurki ssącej - może to zmniejszyć zużycie energii nawet o 20%. 14. Staraj się, by domownicy zjadali gorący posiłek razem, bezpośrednio po jego przyrządzeniu. Pozwoli to unikać podgrzewania jedzenia, a przy pięciu osobach zaoszczędzić nawet do 20% energii
Sposoby oszczędzania energii elektrycznej: - gaszenie światła jeśli jest to niepotrzebne - wyłączanie urządzeń, które niepotrzebnie są włączone - kupowanie urządzeń, które pobierają mało energii - dbać o szczelność okien w domu, przez co ucieka mniej ciepła i spala się mniej energii - regularne odmrażanie lodówki - używanie żelazka z nawilżaczem parowym - wkładanie chłodnych potraw do lodówki, nie gorących - urządzenia chodzące w domu ustawić na program "oszczędzanie energii".