Ciasteczka Bollury podawane na święto Bolladagur, ostatni poniedziałek przed Wielkim Postem 80 g masła 200 ml wody 10 dag mąki 3 jajka sól Masło z wodą podgrzać, tak żeby masło się rozpuściło, dodać mąkę i wymieszać. Mieszać, nie zdejmując z ognia, aż masa zgęstnieje. Zestawić do ostudzenia. Wymieszać (mikserem) z jajkami. Układać okrągłe placuszki na blasze i piec w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez ok. 40 min. Upieczone krążki posmarować dżemem i składać je po dwa, przekładając bitą śmietaną. Z wierzchu można oblać je czekoladą. ciasteczka są pyszne dzisiaj je robiłam:D
ZIEMNIAKI PO IRLANDZKU: Składniki ziemniaki ½ szklanki mleka masło kilka dymek lub młodych cebulek sól Przygotowanie Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc. Masa nie musi być jednolita, mogą zostać grudki. Do rondla wlać mleko, wrzucić kawałek masła. Dymki pokroić na duże kawałki, białą część drobniej, bo jest mocniejsza. Białą część i trochę zielonej wrzucić do rondla. Gotować jakąś minutę. Dorzucić resztę zielonego. Po chwili zdjąć z ognia. Delikatnie wymieszać ziemniaki z mlekiem i dymką, najlepiej w specjalnym żeliwnym garnku. Doprawić solą. Na wierzch położyć kawałek masła. Wcisnąć je w ziemniaki (zrobi się z niego maślana kałuża). Przykryć garnek. Carbonara Składniki: 0,15 l śmietany, 0,15 l mleka, 1 jajko, 2 łyżki (lub więcej) parmezanu, 1 łyżka mąki kukurydzianej (lub zwykła, rozpuszczona 1 łyżeczką zimnej wody) do zagęszczenia, czarne oliwki, wędzona lub miodowa smażona szynka, grzyby, pietruszka, czarny pieprz, gałki muszkatowe. Przygotowanie: Usmażyć szynkę i grzyby. Ubić razem jajko, mleko, ser, pieprz, gałki muszkatowe i pietruszkę. Ugotuj całą mieszankę i dodaj rozpuszczoną mąkę aż sos zgęstnieje. Polać tym sosem szynkę i grzyby. Dodać pokrojone oliwki. W swoim domowym zeszycie z przepisami miałam tylko te dwa przepisy ( moja mama je chyba kiedyś z neta przepisała ) :) mam nadzieje że pomogłam licze na naj :D