ma kto pszepis na babke  

ma kto pszepis na babke  
Odpowiedź

Składniki: 3 jajka 1 szkl. cukru pudru 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kisiel cytrynowy (proszek) 1 roztopione masło Aromat cytrynowy Cukier puder lub polewa cytrynowa do dekoracji Wykonanie: Babkę cytrynową rozpoczynamy od zmiksowania w osobnym naczyniu jajek razem z cukrem pudrem na jednolitą masę, podczas miksowania stopniowo dosypywać kisiel w proszku, mąkę i proszek do pieczenia. Po połączeniu się składników dolać roztopiony tłuszcz i aromat zapachowy. Kiedy już uzyskamy gładką jednolitą masę wylewamy ją na natłuszczoną i posypaną bułką tartą formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160°C i pieczemy ok. 1 godz. Upieczoną i ostudzoną babkę cytrynową dekorujemy wg uznania posypując cukrem pudrem lub gotową polewa cytrynową. Smacznego!!!

Składniki ilość sztuk: 1 forma z kominem (2 l) Ciasto 40 g migdałów 1 cytryna 40 g sułtanek 220 g masła, 120 g cukru pudru 4 żółtka, 1 łyżka rumu 220 g mąki, 45 g mąki ziemniaczanej 1 torebka proszku do pieczenia 125 ml mleka 3 białka masło i mąka do przygotowania formy cukier puder do posypania Metoda przygotowania Przygotowanie: 25 min | Gotowanie: 1 godz 1. Sparzyć migdały wrzątkiem. Pozostawić na kilka minut, potem zdjąć skórkę i pociąć w słupki. Umyć cytrynę, wytrzeć i otrzeć ze skórki. Umyć sułtanki i wysuszyć je papierowym ręcznikiem kuchennym. 2. Nagrzać piekarnik do 180°C. Ubić masło, cukier puder i żółtka na puszystą masę. Dodać rum, otartą skórkę cytryny, pocięte migdały oraz sułtanki i wymieszać. 3. Zmieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodawać do masy maślano-żółtkowej po jednej łyżce tej mieszaniny na przemian z mlekiem, stale mieszając. Na koniec ubić białka na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. 4. Natłuścić formę i cienko oprószyć mąką. Napełnić ciastem i piec około 60 minut. Chwilę studzić ciasto w formie, potem przełożyć z formy na drucianą podstawkę i wystudzić całkowicie. Posypać cukrem pudrem.

Dodaj swoją odpowiedź