napisz emaila do koleżanki z Niemiec podając przepis na potrawę polską jej składniki i jak się ją robi. Proszę o pomoc !!!!!

napisz emaila do koleżanki z Niemiec podając przepis na potrawę polską jej składniki i jak się ją robi. Proszę o pomoc !!!!!
Odpowiedź

Kochana Aniu! Bardzo dawno się nie widzieliśmy. Co tam u ciebie słychać? Kiedy przyjedziesz znów do Polski? Przesyłam ci przepis na tradycyjne polskie ciasto drożdżowe, abyś nie zapomniała polskich smaków z dzieciństwa.  Przepis na ciasto drożdżowe: 50 dag mąki pszennej 4 dag drożdży 1/4 litra mleka 2 żółtka 10 dag cukru szczypta soli 10 dag masła roślinnego Przepis na kruszonkę do ciasta drożdżowego: 125 dag masła 3/4 szklanki mąki niepełne pół szklanki cukru Po pierwsze musimy przygotować rozczyn. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, lekko podgrzanym mlekiem i 10 dag mąki. Mleka musimy dodać tyle aby rozczyn miał konsystencję  śmietany. Całość zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.  Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę. Masło roztapiamy w garnuszku. Gdy rozczyn zwiększy obiętość przekładamy go do większej miski i dodajemy masę z żółtek oraz mąkę, resztę  mleka i szczyptę soli. Wyrabiamy starannie aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i łatwo odchodzić od ręki. Gdy ciasto jest gładkie, lśniące i na powierzchni tworzą się   pęcherzyki powietrza wlewamy masło.Teraz czeka nas ciężkie zadanie, wyrobienie ciasta drożdżowego. Nie kuście losu i nie idźcie na łatwiznę z wyrabianiem go mikserem. Pomysł może i dobry ale nie do tego ciasta. Wychodzi zakalec, sprawdzałam. Ciasto wyrabiamy ręcznie, zejdzie nam na to około 15 minut.  Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i przykrywam dodatkowo kocem. Międzyczasie robimy kruszonkę. Masło, mąkę i cukier wykładamy na duży talerz lub blacie i siekamy nożem jak na ciasto kruche. Pod koniec, gdy ciasto jest już zwięzłe wyrabiamy  delikatnie ręką i rozrywamy na małe kawałki. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę i posypujemy kruszonką (ja używam tortownicę o średnicy 24 cm) najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe wstawiamy  do nie nagrzanego piekarnika na godzinę. Ustawiamy nawiew od dołu a temperaturę stopniowo zwiększamy począwszy od 100 stopni do 175  stopni, pieczemy około 50 minut. Pozdrawiam i życzę smacznego :)  

Dodaj swoją odpowiedź