Baobab w naturze dorasta do 25 metrów wysokości a pień może mieć 10 metrów średnicy. Jest to drzewo wyjątkowo długowieczne - żyje do kilku tysięcy lat (wg. różnych szacunków 3-5 tyś. lat). Gdy baobab zrzuci liście gałęzie wyglądają jak korzenie. Według legendy Buszmenów baobab rozzłościł Boga za co Bóg posadził go do góry korzeniami. Z Afryce baobab ma wyjątkowe znaczenie. Zapewnia pokarm, wodę, schronienie i leki na różne dolegliwości. Czasem słonie potrafią zabić drzewo odgryzając kawałki pnia. Drewno baobabów jest gąbczaste i słonie traktują je jako źródło wody. Baobaby są zapylane w nocy przez nietoperze. Pyłek może być używany jako ... klej. Młode liście są jedzone jak szpinak. Z miąższu owoców przygotowuje się orzeźwiające napoje. Sproszkowane nasiona są stosowane jako substytut kawy. Włókno z kory jest używane do wyrobu lin, koszy, ubrań, strun instrumentów muzycznych. Co ciekawe baobab jest jedynym drzewem które potrafi regenerować korę bezpośrednio z odsłoniętego drewna.
Baobab, palczara – rodzaj, do którego należy osiem gatunków potężnych, długowiecznych drzew liściastych.Gatunkiem typowym jest baobab afrykański Typową dla przedstawicieli rodzaju cechą jest zgrubiały pień. Przy wysokości drzewa osiągającej 5-25 m wysokości , pień osiąga 7 do 11 m Drzewa mogą osiągać sędziwy wiek, jednak drewno baobabu nie wykazuje słojów rocznych Wszystkie gatunki występują na obszarach suchych i zrzucają liście w czasie pory suchej. Największe zróżnicowanie przedstawicieli rodzaju występuje na wyspie Madagaskar, gdzie spotyka się sześć gatunków baobabów. Poza tym rośliny te rosną w północno-wschodniej, centralnej i południowej Afryce oraz w północno-zachodniej Australii. Baobaby magazynują wodę wewnątrz pękatego pnia żeby przetrwać ostre susze właściwe regionom występowania baobabów Liście baobabu są jadalne, tak jak i nasiona, które można jeść na surowo lub po upieczeniu. Obierkami owoców można karmić zwierzęta. Pod względem zawartości wapnia baobab dwukrotnie przewyższa mleko. W 100 gramach pulpy z baobabu znajduje się aż 300 mg witaminy C, prawie sześciokrotnie więcej niż w pomarańczach. Biały miąższ owoców ma konsystencję sera, jest lekko sypki, dlatego nadaje się do produkcji batoników. Olej z nasion baobabu jest półpłynny, złotożółty i delikatnie pachnie. Prawie nie wysycha, co znacznie wydłuża czas przechowywania.