Hej. Proszę o podanie mi historii powstania racuchów, pochodzenie czy charakterystyke. Potrzebuje na dzisiaj i nie mogę nigdzie znaleźć. ;d Byłabym wdzięczna. ;]  

Hej. Proszę o podanie mi historii powstania racuchów, pochodzenie czy charakterystyke. Potrzebuje na dzisiaj i nie mogę nigdzie znaleźć. ;d Byłabym wdzięczna. ;]  
Odpowiedź

Racuchy – nieduże placki o specyficznym zapachu i smaku, na bazie mąki, mlekaświeżego lub zsiadłego i drożdży, a w niektórych regionach ziemniaków gotowanych i mąki ziemniaczanej, smażone na kolor złoty. Potrawa tradycyjna wkuchni polskiej. Typowe racuchy są niewielkimi placuszkami z jabłkiem krojonym lub tartym (często z dodatkiem cynamonu lub goździków) albo z rabarbarem lub śliwkami; istnieją też wariacje bardziej dla obszaru Polski egzotyczne – z bananem lub bakaliami. Podawane na słodko, posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną, ewentualnie z marmoladą.                                                                                 licze na naj :) pozdrawjam

Dodaj swoją odpowiedź