Wyjmujesz z lodówki słoik z dżemem i nie możesz odkręcić pokrywki. Co należy zrobić, aby pokrywkę odkręcić bez trudu ?

Wyjmujesz z lodówki słoik z dżemem i nie możesz odkręcić pokrywki. Co należy zrobić, aby pokrywkę odkręcić bez trudu ?
Odpowiedź

Powodem, który powoduje trudności z odkręceniem pokrywki słoika jest siła tarcia. Ponieważ wewnątrz słoika znajduje się pewna ilość rozrzedzonego powietrza, panujące ciśnienie z zewnątz silnie dociska porywkę. Powietrze ochłodzone w lodówce zmniejsza swoją objętość i parcie na wewnętrzna  stronę pokrywki jest z tego powodu mniejsze.     Sposobów na odkręcenie słoika jest kilka: 1. Aby wyrównać ciśnienia po obu stronach pokrywki można zrobić dziurkę np. jakimś kolcem. Ale takich sposobów raczej należałoby unikać. 2. Można podwyższyć ciśnienie powietrza wewnątrz słoika poprzez podgrzanie.     Jeśli wyjęcie słoika z lodówki i odczekanie pewnego (dłuższego) czasu nie wystarczy, możemy podgrzewać słoik silniej, polewając go z góry ciepłą wodą. (Ale nie wrzątkiem bo słoik może pęknąć!). Po takim zabiegu słoik z dżemem odkręcimy dużo łatwiej.   Smacznego!

Dodaj swoją odpowiedź