1.Podaj przyczyny i objawy zatruć pokarmowych.                                       2.Wymień przykład chorób pasożytniczych człowieka.                                    3.Omów sposoby zapobiegania chorobą pasożytniczym.

1.Podaj przyczyny i objawy zatruć pokarmowych.                                       2.Wymień przykład chorób pasożytniczych człowieka.                                    3.Omów sposoby zapobiegania chorobą pasożytniczym.
Odpowiedź

Zatrucie: zespół patologicznych objawów spowodowanych szkodliwym działaniem na ustrój substancji trujących zwanych truciznami.   Drogi wnikania trucizn do organizmu: przez przewód pokarmowy np. leki, alkohol, trucizny grzybów, detergenty- środki pieniące się, substancje oleiste, produkty naftowe; przez układ oddechowy np. tlenek węgla; przez skórę i błony śluzowe np. atropina, pestycydy, substancje żrące; przez tkanki miękkie np. narkotyki. Przyczyny najczęstszych zatruć: tlenek węgla i gaz ziemny, leki, alkohol, środki czyszczące i piorące, grzyby kapeluszowe, stężone kwasy i zasady.     - borelioza - owsica - tasiemczyca - włośnica - glistnica     -Pasożytami zarażamy się drogą pokarmową dlatego należy dokładne umyć warzywa i owoce przed zjedzeniem. -Możemy się zarazić również poprzez zjedzenie mięsa. Aby tego uniknąć poninniśmy dokładnie je gotować, piec lub smażyć oraz nie jeść mięsa niedogotowanego lub surowego. Grozi to nabyciem pasożytów, które znajdowały się w organiźmie tego zwierzęcia. -Nalezy dbać o higienę otoczenia, w którym się znajdujemy, czystość produktów higienę zwierząt w naszym środowisku.  -Nie nalezy użyźniać gleby ludzkimi fekaliami (ponieważ mogą się tam znajdować jaja lub larwy pasozytów)    

1. Zatrucia pokarmowe, przyczyny: - leki, - grzyby, - jad kiełbasiany, - alergia na jakiś pokarm, - bakterie, - środki chemiczne, - toksyczne rośliny, - salmonella. objawy: - wymioty, -biegunka. 2.Choroby pasożytnicze człowieka: - tasiemiec ludzki, - owsiki, -włosień, - glista ludzka, - świerzb, 3. Zapobieganie chorobom pasożytniczym: - mycie rąk, - nie jedzenie surowego mięsa, - mycie owoców i wzrzyw, - higiena w kuchni.  

Dodaj swoją odpowiedź