3 przyczyny powstawania niedoborów żywnościowych w krajach słabo rozwiniętych gospodarczo     3 przyczyny powstawania nadwyżek żywnościowych w krajach wysoko rozwiniętych gospodarczo

3 przyczyny powstawania niedoborów żywnościowych w krajach słabo rozwiniętych gospodarczo     3 przyczyny powstawania nadwyżek żywnościowych w krajach wysoko rozwiniętych gospodarczo
Odpowiedź

3 przyczyny powstawania niedoborów żywnościowych w krajach słabo rozwiniętych gospodarczo: 1. Brak warunków naturalnych pod uprawę roślin czy hodowlę zwierząt (dotyczy obszarów pustynnych); 2. Prymitywne rolnictwo (opierające się głównie na pracy ludzi, jest mało wydajne, a wymaga dużych nakładów pracy); 3. Brak odpowiedniej polityki rolnej (państwo jest zarządzane przez niekompetentnych ludzi, w dodatku nie ma środków na restrukturyzację rolnictwa);   3 przyczyny powstawania nadwyżek żywnościowych w krajach wysoko rozwiniętych gospodarczo: 1. Społeczeństwo konsumpcyjne; 2. Wysoka mechanizacja rolnictwa i hodowli, duża wydajność; 3. Produkcja rolna oraz przemysł spożywczy nastawione na eksport.

Dodaj swoją odpowiedź