Rozwiąż nierówność z jedną niewiadomą : 2 + (2x-1)/6 = 2x - (x-5)/3 Tam gdzie napisałam nawiasy ich nie ma, jest to po prostu ułamek< to co jest w boldzie>.

Rozwiąż nierówność z jedną niewiadomą : 2 + (2x-1)/6 = 2x - (x-5)/3 Tam gdzie napisałam nawiasy ich nie ma, jest to po prostu ułamek< to co jest w boldzie>.
Odpowiedź
mikrodj

[latex]2+frac{2x-1}{6}=2x-frac{x-5}{3} |*6[/latex]   [latex]12+2x-1=12x-2(x-5)[/latex]   [latex]11+2x=12x-2x+10[/latex]   [latex]11+2x=10x+10[/latex]   [latex]-8x=-1[/latex]   [latex]x=frac{1}{8}[/latex]

Dodaj swoją odpowiedź