Hejj...proszę o pomoc!   1)Dlaczego rodzynki w nieposolonej wodzie pęcznieją? 2)Dlczego posolony plaster ogórka staje się mokry i wiedczeje?

Hejj...proszę o pomoc!   1)Dlaczego rodzynki w nieposolonej wodzie pęcznieją? 2)Dlczego posolony plaster ogórka staje się mokry i wiedczeje?
Odpowiedź

• Dlaczego rodzynki w wodzie nieposolonej pęcznieją?   W miąższu suszonych owoców stężenie soli mineralnych jest większe niż w zwykłej wodzie. Woda przenika więc przez błony komórkowe, dążąc do wyrównania stężeń - rodzynki pęcznieją. Do rodzynek umieszczonych w wodzie słonej przenika tylko znikoma ilość wody, ponieważ stężenie roztworu soli jest większe niż stężenie w miąższu owoców.   Dlczego posolony plaster ogórka staje się mokry i wiedczeje?   Sól rozpuściła się w soku ogórka i na powierzchni plastra powstała warstewka roztworu o stężeniu soli większym niż stężenie roztworu soli mineralnych w komórkach wewnątrz ogórka. Roztwory o różnych stężeniach dążą do wyrównania stężeń. Błona komórkowa jest półprzepuszczalna - mogą przez nią przenikać cząsteczki rozpuszczalnika (wody), nie mogą natomiast cząsteczki substancji rozpuszczanej (soli). Bardziej stężony roztwór soli na powierzchni plastra spowodował więc wydostawanie się wody z komórek położonych głębiej. Zjawisko to nazywamy osmozą. W organizmach żywych zachodzi ono na poziomie komórek i ma duże znaczenie w rozprowadzaniu wody.  

Dodaj swoją odpowiedź