Zrównoważona dieta to taka, która jest złożona z odpowiedniej ilości oraz dozowanych w poprawnych proporcjach białek, tłuszczów i węglowodanów. Dostarcza ona organizmowi niezbędnych substancji odżywczych, wykorzystywanych do wzrostu, procesów życiowych oraz regeneracyjnych, teoretycznie jednocześnie umożliwiając schudnięcie.. Powinna ona zawierać niezbędne sole mineralne, witaminy, pektyny - czyli wszystkie składniki, które pozwalają na normalne funkcjonowanie. W diecie zrównoważonej składniki dostarczające energii powinny występować w następujących proporcjach: białka do 15%, tłuszcze 30%, w tym minimum 3% powinny stanowić nienasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany 50-60%, w tym ok. 10% cukry proste. iety niskokaloryczne działają na zasadzie ujemnego bilansu energetycznego. Polega to na tym, że nie dostarczamy organizmowi z pożywienia wystarczającej ilości kalorii, więc sięga do zapasów tłuszczu i stamtąd czerpie energię do funkcjonowania. Zapotrzebowanie kaloryczne człowieka zależy od wielu czynników, m.in. płci, aktywności fizycznej itp. Np. kobiety, które spędzają dzień za biurkiem powinny spożywać dziennie ok. 2300 kcal. Zmniejszenie tej liczby już spowoduje ubytek energetyczny, a co za tym idzie, chudnięcie. Dieta wysokobiałkowa zwana dietą sportowców wyczynowych jest dietą, która nie jest polecana wszystkim chcącym obniżyć swoja wagę. Przede wszystkim jest to dieta dedykowana sportowcom, ewentualnie osobom ciężko pracującym. Jak sama nazwa wskazuje celem diety jest dostarczenie organizmowi jak największej ilości białka, które doskonale zastępuje węglowodany. Według wymogów tej diety należy codziennie dostarczać organizmowi 2,5 g białka, na każdy kilogram masy ciała. Wbrew pozorom nie jest to proste, gdyż taką ilość białka trudno jest strawić. Żołądek podczas jednego trawienia nie jest w stanie przyjąć więcej niż 50 g. białka, więc osoby o dużej wadze muszą spożywać bardzo dużo posiłków dziennie. Trudno jest też znaleźć takie pokarmy, które zawierałyby odpowiednia ilość białka a jednocześnie nie zawierały składników zakazanych przez dietę jak chociażby cukry. Minusem stosowania tej diety są dolegliwości natury zdrowotnej, takie jak ospałość, mniejsza zdolność koncentracji. Jednak mimo wszystko, jeśli jesteśmy aktywnymi sportowcami, lub osobami ciężko pracującymi warto tej diety spróbować. Na pewno jest dietą dużo przyjemniejszą w stosowaniu, niż różne diety polegające głównie na głodzeniu się. Dodatkową nagrodą będzie z pewnością przyrost masy mięśniowej.
Zrównoważona dieta to taka, która jest złożona z białek, tłuszczów i węglowodanów. Dostarcza ona organizmowi niezbędnych substancji odżywczych, wykorzystywanych do wzrostu, produkcji energii oraz procesów naprawczych. Powinna ona zawierać niezbędne sole mineralne, witaminy, błonnik. Diety niskokaloryczne działają na zasadzie ujemnego bilansu energetycznego. Polega to na tym, że nie dostarczamy organizmowi z pożywienia wystarczającej ilości kalorii, więc sięga do zapasów tłuszczu i stamtąd czerpie energię do funkcjonowania. Dieta wysokobiałkowa to dość sympatyczny sposób odżywiania. Zazwyczaj nie wymaga od kuracjusza porzucenia zbyt wielu starych nawyków żywieniowych, pozwala na zrzucenie zbędnych kilogramów przy zachowaniu masy mięśniowej (której pomagają też ćwiczenia fizyczne).