1. a) Moim zdaniem grzyby niejadalne to takie , których nie można jeść. Po zjedzeniu takiego grzybka można lekko zachorować. b) Jeżeli zjemy grzyba trującego, co po samej nazwie wskazuje zatrujemy się! Bardzo często jest to ciężkie zatrucie!! 2. Powinniśmy zwracać uwagę na kapelusz grzyba- jakiego jest koloru, czy w kropki, czy bez wzorów. Również na blaszki grzyba. Czy kształtem przypominają gąbeczkę czy raczej blaszkę. Częstym powodem zatrucia jest nie zwracanie uwagi na trzon grzyba.
Grzyby niejadalne to grzyby, które nie są dla człowieka niebezpieczne jednak nie nadają się do zjedzenia przez swój nieprzyjemny zapach, wygląd itd. Grzyby trujące to grzyby, których zjedzenie niesie ze sobą skutki uszkodzenia zdrowia, często grozi to też śmiercia. Podczas grzybobrania ważne jest aby zwracać uwagę na: - barwę kapelusza; -należy zwracać uwagę na blaszki i rurki, które znajdują się pod kapeluszem ( grzyby z blaszkami to najczęściej przyby trujące) - zapach; -trzon .