POZYTYWNE (DLA SRODOWISKA): Grzyby rozkładająszczątki organiczne: opadłe liście, martwe rośliny i zwierzęta, drewno oraz ściółkę i tp :) POZYTYWNE (DLA NAS): Człowiek wykorzystuje grzyby na wiele różnych sposobów. Są one znanym i cenionym pokarmem. Ich właściwości wykorzystuje się przy pieczeniu ciasta. Bez udziału drożdży piekarniczych chleb miałby wygląd cienkich naleśników. Niektóre sery zawdzięczją pleśnią specyficzny wygląd i smak.. W kuchni pojawiają się nie tylko grzyby jadalnie i pożyteczne NEGATYWNE( DLA SRODOWISKA): niszczą plony, zboża, gdy jest wilgotno i ciepło,;podowują zgniliznę. NEGATYWNE (DLA NAS): wytwarzają liczne toksyny np. faloidynę, amanitynę, i tp. Licze na naj ! ;)
Pozytywne znaczenie pleśni dla środowiska i dla nas: - pleśnie stosuje się w przemyśle spożywczym przy produkcji serów pleśniowych, kefiru, wina, - produkuje się z pleśni witaminy oraz antybiotyki, -rozkładają substancje organiczne, -tworzą porosty, które rozkruszają skały i tworzą podłoże dla innych roślin. Negatywne znaczenie pleśni dla środowiska i dla nas: - psują produkty spożywcze, - strzępki pleśni powodują wytwarzanie toksycznych mykotoksyn, - wywołują też choroby zarówno jak u ludzi jak i zwierząt, - nieszczą plony rolne, - ściany ulegają zniszczeniu. Jak powstaje pleśń? Pleśń powstaje na wskutek wilgotności.