1.bakterie +są wykorzystywane do oczyszczania ścieków +wytwarzają niektóre witaminy (m.in. K) +umożliwiają kiszenie warzyw, produkcje serów i napojów mlecznych -powodują psucie się żywności i rozkład wielu surowców oraz artykułów przemysłowych (np.papieru, skóry, drewna) -wywołują liczne choroby ludzi, zwierząt i roślin -mogą być wykorzystywane jako broń biologiczna, (np. laseczka wąglika) 2.grzyby +są urzywane jako dodatek do potraw, dostarczają witamin i soli mineralnych +są stosowane w produkcji serów, wina i piwa oraz w piekarnictwie -powodują psucie się produktów żywnościowych, niszczenie(m.in. drewna, wełny, bawełny, skóry) -wywodują schorzenia u ludzi, zwierząt, roślin uprawnych 3.porosty +są wykorzystywane do oceny stanu czystości środowiska +niektóre są pokarmem dla ludzi 4.mszaki +są głównym składnikiem torfu +zapobiegają wysychaniu gleb -zarastają wilgotne łąki i pastwiska 5.paprotniki +służą jako rośliny ozdobne +pochłaniają dym z papierosów licze na naj pisałam to 30min. wiadomości z książki "świat biologii"
1. Bakterie - pożyteczna i szkodliwa rola. 2. Grzyby-pleśnie i drożdże- przykłady, pożyteczna i szkodliwa rola. 3. Organizmy zarodnikowe -glony,porosty,mszaki,paprotniki-budowa,rodzaje,znaczenie.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź