1. Kontrakcja objętości - zjawisko fizyczne polegające na zmianie objętości roztworu lub mieszaniny na skutek reakcji chemicznej lub oddziaływań międzycząsteczkowych pomiędzy składnikami mieszaniny 2.Fermentacja alkoholowa to proces rozkładu węglowodanów pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże z wytworzeniem alkoholu etylowego i dwutlenku węgla. Istota fermentacji alkoholowej polega na przemianie, pod wpływem drożdży, cukru na alkohol i dwutlenek węgla: C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2 W wyniku tego procesu powstaje również szereg produktów ubocznych, między innymi: gliceryna, kwas bursztynowy i kwas octowy. Rekacje można przedstawić tak: C6H12O6 ------> 2C2H5OH + 2CO2 (nad strzałką napisz: drożdże) produkty to etanol C2H5OH i dwutlenek węgla CO25 3. Etanol otrzymywany jest głównie na drodze fermentacji alkoholowej, która zachodzi pod wpływem enzymów (biokatalizatorów) zawartych w drożdżach (np.: zymazy). Fermentacji ulega cukier prosty (glukoza, C6H12O6)> Reakcja ta przebiega w temperaturze 34 - 370C . C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2↑
Ja myślę że :kontrakcja(objętosci) -jest to zjawisko fizyczne które polega na zmienianiu objętości roztworu lub mieszaniny na skutek reakcji chemicznej lub odziałowywań międzycząsteczkowych pomiędzy składnikami mieszaniny .