zboza: a)Zyto - w mazowieckim, lodzkim, lubuskim, swietokrzyskim, pomorskim, zachodniopomorskim, wielkopolskim b)Pszenica - w dolnoslaskim, opolskim, lubelskim c)Jeczmien - dolnoslaskie, zachodniopomorskie, warminsko-mazurskie d)Owies - podlaskie, malopolskie, mazowieskie e)Ziemniaki - mazowieckie, lodzkie, swietokrzyskie, podlaskie, lubelskie, opolskie, slaskie f)Rosliny pastewne - warminsko mazurskie, malopolskie, podkarpackie Inne uprawy: a)buraki cukrowe - kujawsko-pomorskie, wielkopolskie b)rzepak - opolskie, zachodnio-pomorksie, kujawsko-pomorskie, dolnoslaskie opisze 3 zebys mogła wybrac PSZENICA zajmuje okolo 20% powierzchni gruntow rolnych. Wystepuje na Zulawach, Kujawach, Wielkopolsce, Nizinie Slaskiej, Wyzynie Lubelskiej, Podkarpaciu. Pszenica wymaga zyznej gleby o dostatecznej ilosci wilgoci. Jest zbozem plennym, gdyz na 14a otrzymuje sie wiecej zboza niz zwykle. JECZMIEN jest zbozem wykorzystywanym w przemysle spozywczym, choc we wschodniej i centralnej Polsce przewaza jego wykorzystywanie paszowe. Wymaga dobrej gleby i duzej wilgotnosci. Najwiecej uprawia sie na pojezierzach, na zachodzie Polski, Przedgorzu Sudeckim i na Podkarpaciu. OWIES jego uprawa w Polsce maleje. Uprawiany jest na obszarach z nieco wieksza iloscia opadow atmosferycznych: Poj.Pomorskie, Mazurskie, Niz MAzowiecka, Podkarpacie, zachodnie Sudety.
Mam opisać regiony upraw w Polsce i jeden opisać. Proszę o prawidłową odpowiedź.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź