Moje prywatne notatki z lekcji, ale myślę, że jest tu uwzględnione wszystko, co znajduje się w książce. 1. Glicerol, propanoriol (gliceryna) C3H7(OH)3 - alkohol trihydroksylowy. Jest to pochodna propanu. Właściwości glicerolu: Fizyczne: - ciecz - bezbarwny - b. dobrze rozpuszcza się w wodzie - higroskopijny. Chemiczne: - alkohol polihydroksylowy - bezwonny - słodki smak - odczyn obojęny - ulega reakcjom spalania Glicerol jest nietoksyczny. Zastosowanie glicerolu: - przemysł kosmetyczny (kremy balsamy) - garbarstwo ( zmiękczanie skóry ) - przemysł farmaceutyczny ( syropy ) - poligrafia (farby drukarskie) - p. spożywczy - motoryzacja (płyny hamulcowe, chłodnicze) 2. Właściwości alkoholi. Reaktywność chemiczna alkoholi zmniejsza się wraz z wydłużeniem łańcucha węglowego. alkohole niższe (n ≤ 3 ) - ciecze lotne, bardzo dobrze rozpuszczają się w wodzie. mają charakterystyczny zapach. alkohole wyższe ( 4≤n≤11) - ciecze oleiste, słabo rozpuszczają się w wodzie. mają charakterystyczny zapach. a. wyższe ( n≥12) substancje stałe, nie rozpuszczają się w wodzie. nie mają zapachu. 3. Szereg h. kwasów karboksylowych. Kwasy karboksylowe - pochodne węglowodorów, zawierające w cząsteczce grupę karboksylową (kw. organiczne) Grupa karboksylowa - grupa funkcyjna kwasów karboksylowych -COOH Nazwy zwyczajowe pochodzą od miejsca ich występowania lub zastosowania. Nazwę systematyczną tworzy się od nazwy węglowodoru, mającego w cząsteczce tyle atomów węgla co kwas, dodając słowo kwas i końcówkę -owy. Wzór ogólny kwasów: CnH2n+1COOH 4. Kwas metanowy (kw. mrówkowy) - HCOOH - pierwszy związek chemiczny w szeregu homologicznym kwasów karbosylowych. Występuje w liściach pokrzywy, jadzie pszczół. Zastosowanie: - garbarstwo - pszczelarstwo (zwalczanie pasożytów) - konserwacja żywności -p. kosmetyczny (preparaty przeciwupieżowe) Właściwości: -ciecz -bezbarwny -b. dobrze rozpuszcza się w wodzie - kwas karboksylowy - ostry, duszący zapach - trujący -parzący - ulega reakcjom spalania - ulega reakcji dysocjacji jonowej 5. Kwas etanowy (octowy) CH3COOH - drugi związek chemiczny w szeregu h. kwasów karboksylowych Fermenatacja octowa - proces utleniania etanolu do kwasu octowego w obecności bakterii. (możesz sobie tu wpisać reakcję fermentacji która znajduje się na stronie 76) Nazwy soli tworzy się przez dodanie nazwy metali do nazwy reszty kwasowej, np. metanian, etanian... itd. Kwas reaguje z: -metalami aktywnymi -wodorotlenkami -tlenkami metali Zastosowania: -tworzywa sztuczne -p. farmaceutyczny (aspiryna) -przemysł spożywczy Właściwości: -ciecz -bezbarwny -b. dobrze rozpuszcza się w wodzie -kw. karboksylowy - ma charakterystyczny zapach - wykazuje odczyn kwasowy -ulega reakcji dysocjacji jonowej - ulega reakcjom spalania - reaguje z metalami aktywnymi,tlenkami metali, zasadami (tworząc sole) Liczę na naj!
Potrzebuję notatki z waszych lekcji ponieważ pani na kazała zrobić na następujące tematy: -glicerol, właściwości alkoholi, szereg homologiczny kwasów karboksylowych,kwas, metanowy,kwas etanowy, ksiazka chemia nowej ery 3
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź