Jest najbardziej przyjazną środowisku produkcją rolniczą; przyczynia się do zachowania zasobów naturalnych oraz wytwarzania żywności zdrowej i najlepszej jakości; rolnictwo eko Rolnictwo ekologiczne to system gospodarowania o możliwie zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w ramach gospodarstwa, bazujący na środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego nieprzetworzonych technologicznie. W systemie tym wyklucza się stosowanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków do pasz. Z definicji tej wynika, że efektywność produkcji w gospodarstwach ekologicznych jest silnie uzależniona od jakości warunków siedliskowych kształtowanych przez czynniki naturalne. Wprowadzenie w roku 1999 dotacji do kontroli gospodarstw ekologicznych oraz po wstąpieniu do UE, dotacji do powierzchni użytków rolnych i kosztów kontroli znacznie zdynamizowało proces tworzenia gospodarstw ekologicznych. W województwie świętokrzyskim liczba gospodarstw ekologicznych z certyfikatem wzrosła z 25 w 1997 roku, do 1248 w roku 2010. W skali kraju. pod względem ilości gospodarstw ekologicznych nasz region zajmuje 8 miejsce. Najwięcej z nich położonych jest w powiatach: pińczowskim, kieleckim, starachowickim i ostrowieckim Zasadniczym celem rozwoju rolnictwa ekologicznego w województwie świętokrzyskim jest produkcja żywności o jak najwyższej jakości i wartości biologicznej, wolnych od syntetycznych środków ochrony roślin, nawozów syntetycznych, żywności nieskażonej przez GMO. Produkcja ekologiczna jest prowadzona na powierzchni na 13 428 ha użytków rolnych. Wg oceny ŚODR w Modliszewicach około 5 % gospodarstw ekologicznych specjalizuje się w produkcji warzyw i roślin sadowniczych. Aby sprostać wymaganiom rynku gospodarstwa ekologiczne muszą łączyć się w grupy producenckie. Aktualnie w naszym województwie w zakresie rolnictwa ekologicznego działają: • Nadnidziańskie Stowarzyszenie Producentów Rolnictwa Ekologicznego „EKONIDA” – ekologiczne warzywa i owoce • Powiatowe Stowarzyszenie Producentów Rolnictwa Ekologicznego „EKOTEL” w Ostrowcu Świętokrzyskim. Ponadto, na etapie rejestracji jest grupa producentów z powiatu koneckiego i buskiego, działa także kilka nieformalnych grup produkujących m.in. borówkę amerykańskią, porzeczkę czarną i truskawkę. Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego stara się wspierać i promować rolnictwo ekologiczne poprzez pomoc organizacyjną i finansową dla gospodarstw i grup producenckich, działających w tej branży. W ramach pomocy, udzielonej producentom żywności ekologicznej, Urząd Marszałkowski organizuje i dofinansowuje ich udział w targach i wystawach branżowych, takich jak: Międzynarodowe Targi Biotechnologiczne „BioFach” w Norymberdze (Niemcy), Międzynarodowe Targi „Polagra” w Poznaniu, Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej „Ekogala” w Rzeszowie, itp. logiczne to obecnie bardzo popularna forma produkcji w krajach Unii Europejskiej
Omów warunki rozwoju rolnictwa ekologicznego w regionie, w którym mieszkasz. Dam naj. PS woj.świętokrzyskie
Omów warunki rozwoju rolnictwa ekologicznego w regionie, w którym mieszkasz. Dam naj. PS woj.świętokrzyskie...