Instrukcja zbierania grzybów 1. Przygotuj wiklinowy koszyk i mały nożyk 2. Poproś osobę dorosłą o zawiezienia na miejsce zbierania grzybów. 3. Szukaj grzyby. 4. Zbieraj tylko grzyby jadalne a trujących nie depcz, nie kop itp. 5. Gdy znajdziesz grzyba wykręc go od spodu i nie wyrywaj grzybni. 6. Gdy postanowisz zakończyć zbieranie grzybów razem z rodzicami możesz je wysuszyć.
Kiedy wybieramy się na grzybobranie należy zachować szczególną ostrożność i zbierać jedynie te gatunki grzybów, które potrafimy bezbłędnie rozpoznać i wobec których istnieje jak najmniejsze ryzyko pomyłki. W tym celu powinniśmy przede wszystkim unikać zbierania grzybów blaszkowatych, gdyż najczęściej to właśnie grzyby blaszkowate są przyczyną zatruć. Szczególnie należy unikać grzybów blaszkowatych i zielonawym lub białawym kolorze, np. gołąbków, gąsek, pieczarek i czubajek, gdyż łatwo je pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym. W tym przypadku nie możemy ryzykować i jeśli ktoś nie jest pewny czy zebrany grzyb nie jest przypadkiem muchomorem sromotnikowym, powinno się go odrzucić. Ponadto grzyby należy zbierać w całości, w celu oceny trzonu grzyba, czy nie ma on przypadkiem kielichowatej pochwy, co również jest cechą charakterystyczną muchomora sromotnikowego. Należy zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo