Przygotowując posiłki w kuchni często korzysta się z deski do krojenia napisz jakie cechy powinno miec drewno, z którego jest wykonana taka deska???

Przygotowując posiłki w kuchni często korzysta się z deski do krojenia napisz jakie cechy powinno miec drewno, z którego jest wykonana taka deska???
Odpowiedź

- powinna być twarda - powinna być odporna na substancje chemiczne - nie powinno mieć sęków - powinno mieć strukturę pozwalającą na wyheblowanie bardzo gładkiej powierzchni Jeśli interesuje Cie miękkość drewna :)     Drewno bardzo miękkie – balsa, osika, topola, wierzba, świerk, jodła, limba     Drewno miękkie – brzoza, olcha, sosna, modrzew, jałowiec     Drewno Średnio twarde – lipa, sosna czarna, wiąz, orzech     Drewno Twarde – dąb, jesion grusza, akacja, wiśnia, teak     Drewno bardzo twarde - buk, grab, grochodrzew, palisander, cis     Drewno twarde jak kość - quebracho, heban, kokos, gwajak

Dodaj swoją odpowiedź