1.Wątroba jej głównym zadaniem jest filtracja krwi oraz magazynowanie witamin i neutralizowanie toksyn. Trzustka - trawi cukry i białka w dwunastnicy i produkuje insuline, która kontroluje poziom glukozy we krwi. 2. glukagon - który rozkłada komórki glikogenu na glukozę. insulina - która za zadanie ma transport glukozy do komórek narządów, w celu obniżenia ilości glukozy w krwi.
1. Funkcje wątroby: - w wątrobie jest wytwarzana żółć (gromadzona w pęcherzyku żółciowym), zawiera kwasy żółciowe powodujące emulgację tłuszczów - rozbijają duże grudki tłuszczu na drobniejsze kropelki w pełni dostępne dla enzymów trawiennych; - wchłania glukozę i magazynuje ją w postaci glikogenu; - neutralizuje nadmiar kwasu mlekowego przekształcając go w glukozę; - w wątrobie zachodzi katabolizm aminokwasów; - wchłanianie i detoksykacja trucizn, alkoholu, lekarstw; - rozkład zużytych hormonów; - niszczenie starych krwinek; - produkcja białek osocza krwi (czynniki krzepnięcia krwi , albumin ); - magazynowanie witamin A, D; - wytwarzanie ciepła. Funkcje trzustki: Trzustka to gruczoł wydzielania zewnętrznego i jako taki wydziela sok trzustkowy zawierający: - wodorowęglan sodowy neutralizujący kwas solny z żołądka; - liczne enzymy trawienne : amylazę trzustkową, enzymy proteolityczne (trypsynę i chymotrypsynę, lipazę trzustkową; - nukleazy - enzymy rozkładające RNA i DNA. Trzustka to również gruczoł wydzielania wewnętrznego i jako taki wydziela: - insulinę - hormon obniżający poziom cukru we krwi; - glukagon - hormon podwyższający poziom cukru we krwi. 2. Działanie enzymów wytwarzanycz przez yrzustkę: - amylaza trzustkowa trawi m.in. skrobię do maltozy i glukozy; - lipaza trzustkowa trawi tłuszcze do kwasów tłuszczowych i glicerolu; - enzymy proteolityczne - są to enzymy o dużej specyficzności względem wiązań peptydowych - rozkładają peptydy na aminokwasy;